Program „szklanka mleka” jest dobrze oceniany przez rodziców i nauczycieli. Uczniowie najchętniej wypijają mleko białe (ok. 82 proc. ogółu mleka i przetworów mlecznych spożywanych w placówkach oświatowych), następnie - mleko smakowe (stanowi ok. 16 proc.), a jogurty i sery (to ok. 2 proc.). W mijającym roku szkolnym prawie 2,4 mln dzieci spożywało mleko i przetwory mleczne w ok. 14,5 tys. placówek oświatowych.
Celem unijnego programu jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych. W Polsce konsumpcja mleka i jego przetworów jest niższa od średniej UE.Akcja "szklanka mleka” prowadzona jest w Polsce od ośmiu lat. Program nabrał tempa w roku szkolnym 2007/2008, po wprowadzeniu dopłaty krajowej, dzięki której dzieci w podstawówkach dostają mleko bezpłatnie. Od tamtego czasu Polska stała się liderem programu wśród krajów UE i wyprzedza państwa „starej” Unii - np. Niemcy, Wielką Brytanię, Francję, w których akcja trwa od ponad 20 lat. Polskie dzieci wypiły - w ramach tego programu - ok. 322 tys. ton mleka i jego przetworów, czyli ponad 1,25 mld szklanek.
PAP, arb