XXI wiek to czas nowych technologii i nowoczesnego społeczeństwa. Dzięki dzisiejszym możliwościom technicznym komunikowanie się z innymi nie stanowi najmniejszego problemu. Takie rozwiązania jak sms czy aplikacje typu Messenger ułatwiają codzienny kontakt z najbliższymi. Jednakże nasze telefony i tablety nie służą nam jedynie do komunikacji. Coraz częściej oraz więcej ściągamy aplikacji, które ułatwiają nam codzienne funkcjonowanie tak jak kulinarna aplikacja Lubelli Uwielbiam.
Polacy i komunikacja
Z przeprowadzanych badań "Komunikacja SMS w Polsce 2013" wynika, że Polacy uwielbiają wysyłać smsy. Ponad połowa użytkowników telefonów smsuje nawet kilka razy dziennie! Dzięki nim nawet w najbardziej zabiegany dzień możemy kontaktować się z naszą rodzinąi przyjaciółmi. Dodatkowo jest to wspaniały sposób na zorganizowanie spontanicznego spotkania w konwencji smakowitego kitchen party. Idealnym produktem, który sprawdzi się podczas takiej domówki będzie makaron Lubella. Dzięki różnorodnym formom oraz dostępnym w aplikacji Uwielbiam przepisom w łatwy i przyjemny sposób przygotujemy wspaniałe dania, które umilą nam i naszym najbliższym wspólny wieczór. Co ważne aplikacja dostarczy nam nie tylko pomysłu na pyszne makaronowe dania, ale również pomoże podzielić się ze znajomymi listą zakupów oraz w prosty sposób przeprowadzi nas przez wszystkie etapy tworzenia potrawy.
Aplikacja godna Uwielbienia!
Aplikacja Uwielbiam sprawdzi się nie tylko podczas wieczornych spotkań ze znajomymi, ale również w codziennym wirze domowych obowiązków. Podczas zakupów robionych w pośpiechu, często umykają nam różne rzeczy. Zapominamy nie tylko co mamy kupić, ale także co chcemy z tego ugotować. Przyrządzenie posiłku w domu, staje się wyzwaniem i mimo, iż staramy się wciąż gotować samodzielnie, przychodzi nam to z coraz większym trudem. W czasach, gdy zamiast kartki i długopisu trzymamy tablet lub telefon, idealnie sprawdzają się mobilne aplikacje. Uwielbiam dzięki swojej wielofunkcyjności pomoże nam nie tylko znaleźć i przyrządzić wspaniały obiad, ale także w przypadku braku czasu na zakupy, stworzy idealny przepis ze składników, które już mamy w lodówce i kuchennych szafkach. Makaronowa kuchnia Lubelli sprawia, że gotowanie to nie tylko łatwe i proste rozwiązanie na każdy dzień, ale również odkrywanie nowych dań i smaków od rana do wieczoru! Bo makaron Lubelli to idealna inspiracja nie tylko na obiad, ale również śniadanie, kolację a nawet deser!
***
Makaron wiosenny
Składniki:
- Makaron Lubella Świderki (400 g)
- Szpinak (3 szklanki)
- Groszek zielony (2 szklanki)
- Fasola zielona (2 szklanka)
- Creme fraîche (4 łyżki)
- Cebula dymka (1 szt.)
- Nać pietruszki (2 łyżki)
- Parmezan (6 łyżek)
- Masło (4 łyżki)
- Pieprz (szczypta)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Krok 1
Roztapiamy masło w rondlu, dodajemy szpinak, przykrywamy i podgrzewamy 5 minut, aż liście zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Wrzucamy groszek i fasolę do małej ilości osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut, aż zmiękną. Odcedzamy.
Krok 2
Miksujemy szpinak i creme fraîche na jednolitą masę, przekładamy na patelnię. Dodajemy groszek, fasolę, dymkę, natkę i połowę parmezanu, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu.
Krok 3
Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem szpinakowym. Podajemy danie posypane pozostałym parmezanem.
Penne z papryką i oliwkami
Składniki:
- Makaron Lubella Pióra (400 g)
- Papryka (2 szt.)
- Nać pietruszki (1 łyżka)
- Oliwki czarne (20 szt.)
- Czosnek (1 szt.)
- Oliwa (4 łyżki)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Krok 1
Wyciągamy gniazda nasienne i białe ścianki z papryk, następnie kroimy je w cienki paski.
Krok 2
Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy cały ząbek czosnku i pokrojoną paprykę.
Krok 3
Do wygrzanej wazy wlewamy resztę oliwy, wrzucamy przekrojone na połówki oliwki, natkę i podsmażoną paprykę (bez czosnku).
Krok 4
To wszystko mieszamy z makaronem ugotowanym al dente i natychmiast podajemy.
Spaghetti z bakłażanem
Składniki:
- Makaron Lubella Spaghetti (200 g)
- Bakłażan (2 szt.)
- Pomidory w puszce (2 szt.)
- Ricotta (15 dag)
- Ząbek czosnku (4 szt.)
- Oliwa (150 ml)
- Cukier (szczypta)
- Bazylia (2 łyżki)
- Pieprz (szczypta)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Krok 1
Bakłażany myjemy, kroimy na cienkie plastry, solimy i odstawiamy na 15 minut, aż puszczą sok. Suszymy je na papierowych ręcznikach, następnie smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony na brązowo i znowu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 2
Na oliwę dodajemy drobno posiekany czosnek i pomidory z puszki, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wszystko mieszamy i dusimy, aż sos zgęstnieje. Na koniec do sosou dodajemy listki bazylii.
Krok 3
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Krok 4
Ugotowany makaron przekładamy do sosu, dodajemy bakłażany i połowę sera, wszystko mieszamy, układamy na talerzach i podajemy posypane pozostałą ricottą.
Owocowe cannelloni z truskawkami
Składniki:
- Makaron Lubella Inspiracje Canneloni (1 op.)
- Twaróg półtłusty (500 g)
- Śmietana 18 % (200 ml)
- Cukier (3/4 szklanki)
- Truskawki (1 kg)
- Laska wanilii
- Listki mięty
Przygotowanie
Krok 1
Połowę truskawek miksujemy blenderem z połową cukru i przecieramy przez sito by pozbyć się ziarenek.
Krok 2
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Twaróg, cukier, śmietanę i wnętrza wanilii łączymy ze sobą, siekamy pozostałe truskawki i mieszamy z twarogiem.
Krok 3
Napełniamy rurki serem i układamy na talerzu. Dekorujemy sosem truskawkowym i listkami mięty.
***
Lubella to lider na rynku makaronów w Polsce oraz znany producent wyrobów zbożowych m.in.: płatków śniadaniowych, mąki, kasz i paluszków, a także sosów i dań makaronowych. Produkty Lubelli charakteryzuje wysoka jakość, wyjątkowy smak i pewność efektu od ponad 130 lat. Marka jest ceniona zarówno przez handlowców, jak i konsumentów. Do produkcji swoich produktów firma wybiera najlepsze składniki i dba
o każdy szczegół. Lubella ciągle rozwija się i czerpie to, co najlepsze z polskiej tradycji oraz wzbogaca ofertę
o produkty innowacyjne, które inspirują do eksperymentów w kuchni i zabawy ze smakiem.
Z Lubellą każdy może być mistrzem kulinarnym.