Pierwsza w Polsce szkole gotowania dla dzieci Little Chef została wyposażona w sprzęt AGD firmy Samsung. Dzięki temu pod okiem profesjonalistów młodzi pasjonaci gotowania mogą poznawać tajniki przyrządzania potraw używając najnowocześniejszego wyposażenia kuchni. W szkole prowadzone są też zajęcia dla gimnazjalistów, licealistów a także dla dorosłych.
Nauka gotowania zdaniem Katii Roman-Trzaski, założycielki warszawskiej szkoły Little Chef, powinna być przyjemnością. Dlatego prowadzący wiele serca wkładają w organizację zajęć i naukę prawidłowego żywienia. Wszystkie zajęcia to nie tylko nauka technik kulinarnych, ale też wspaniała zabawa. Szkoła cieszy się coraz większa popularnością i zainteresowaniem ze względu na atmosferę w czasie zajęć, ciekawy program oraz profesjonalne wyposażenie. Od siedmiu lat przeszkoliła ponad 25 000 dzieci i dorosłych. Misją szkoły jest, by dzieci jadły zdrowiej, dlatego menu na warsztaty oparte jest o warzywa, owoce, orzechy, ryby i inne najlepszej jakości, nieprzetworzone składniki.
Sprzęt AGD firmy Samsung ma takie funkcje i możliwości, że większość osób po zapoznaniu się z nimi, chciałaby go mieć. Przed zakupem jednak niewielu klientów ma okazję sprawdzić i przetestować nowe piekarniki, lodówki czy płyty grzejne zazwyczaj taką szansę mają jedynie dziennikarze i blogerzy. Teraz także mieszkańcy Warszawy, którzy chcą poznać tajniki nowoczesnego gotowania mogą wypróbować najbardziej zaawansowane technologicznie urządzenia, takie jak na przykład piekarniki Dual Cook, w których można jednocześnie piec dwie różne potrawy. Nawet jeśli będzie to ryba i ciasto zapachy potraw nie będą się przenikać. Można też jedno danie piec, a drugie gotować na parze w tym samym czasie i w tym samym piekarniku (Steam Twin).
W szkole Little Chef są nie tylko piekarniki, ale też lodówka Food ShowCase - nowy, innowacyjny model, który zapewnia efektywny podział przestrzeni chłodziarki za sprawą podwójnych drzwi. Pierwsze drzwi oferują natychmiastowy dostęp do często wykorzystywanych produktów, natomiast za drugimi drzwiami znajdziemy miejsce przeznaczone do dłuższego przechowywania żywności. Dzięki temu łatwiej utrzymać porządek w lodówce i każdy z domowników może mieć w niej miejsce na swoje ulubione produkty i przekąski.
Samsung wyposażył też szkołę Little Chef w płyty indukcyjne. Można więc poznając tajniki zdrowego gotowania przetestować jednocześnie całą gamę urządzeń tworzących nowoczesne wyposażenie kuchni.
Zajęcia w szkole Little Chef kierowanie są głównie do dzieci i młodzieży. Najmłodsi kursanci mają tylko 2,5 roku. W trakcie kursu dzieci poznają nowe smaki i przepisy na dania, które z powodzeniem same przygotowują. Jednak nauka gotowania to tylko furtka do wielkiej przygody, dzięki której dzieci wyruszają w kulinarną podróż dookoła świata. Gotowanie uczy dobrej organizacji, pracy w grupie, liczenia, rozwija kreatywność, a przy tym jest wyśmienitą zabawą.
Oprócz regularnych kursów gotowania Little Chef organizuje zajęcia kulinarne na specjalne zamówienie dla przedszkoli i szkół, eventy dla firm, pokazy kulinarne a także szkolenia dla indywidualnych odbiorców. Od trzech lat nauczyciele ze szkoły Little Chef prowadzą warsztaty gotowania w ramach akcji Wiem, co jem finansowanej przez miasto stołeczne Warszawa.
Dorośli biorą udział w warsztatach organizowanych wieczorami z cyklu Mądry stół. Tematem tych spotkań są częste problemy rodziców: dieta bezglutenowa, wegetariańska, bezmleczna, niejadki, a także inne tematy, które inspirują prowadzących Little Chef, czyli kuchnie sezonowe, pieczenie chleba itd.
Zajęcia w szkole gotowania Katii Roman-Trzaska prowadzone są po polsku, angielsku, oraz francusku. Szkoła mieści się w Warszawie, na Mokotowie przy ulicy Rejtana 15. Szczegółowe informacje dostępne są na stronie http://www.littlechef.pl oraz na Facebooku pod adredem https://www.facebook.com/SzkolaGotowania?fref=ts