Dietetycy biją na alarm – jeśli nie zadbamy już teraz o nasze dzieci, wyrośnie z nich pokolenie otyłych ludzi ze skłonnościami do cukrzycy, krzywym kręgosłupem i innymi problemami ze zdrowiem. Odpowiedzialni za to będziemy my – dorośli, czyli rodzice i szkoła.
Podsuwamy więc rodzicom kilka pomysłów na rozbudzenie w najmłodszych ciekawości kulinarnej, a także kilka porad dotyczących odpowiedniego odżywiania. 1. Dbaj o regularność posiłków. Zadbaj, by dziecko zjadło pięć posiłków dziennie w odstępach co dwie-trzy godziny. 2. Wprowadź do menu potrawy gotowane na parze. Pamiętaj, że pozostali dorośli domownicy muszą być twoim sprzymierzeńcem w tym kulinarnym spisku. 3. Zamiast kolorowych gazowanych napojów, składających się głównie z cukru i barwnika, wyciskaj w domu równie kolorowe soki z owoców i warzyw. 4. Ogranicz słodycze. Ustal z dzieckiem, że w jeden dzień w tygodniu, np. w sobotę, może zjeść coś słodkiego, co tylko ma ochotę, ale na co dzień zamiast czekolady, ciastek i batonów będą owoce i bakalie. 5. Aby wzbudzić w dziecku zainteresowanie poznawaniem nowych smaków, zachęcaj je do wspólnego gotowania. Jeśli bierze udział w przygotowaniu potraw, zdecydowanie chętniej ich spróbuje. 6. Je się nie tylko buzią, ale i oczami, dlatego dbaj o atrakcyjność tego, co znajduje się na talerzu dziecka. To działa! 7. Dobry przykład przede wszystkim! Bądź wiarygodny w tworzeniu nawyków jedzeniowych u swojego dziecka!
Karol Okrasa
szef kuchni restauracji Platter, autor programów kulinarnych
Jeśli rodzice dbają o zdrowszą dietę, również ich dzieci unikają fast foodów. Gdy domowe półki co tydzień zapełniają się chipsami, zamrażarka frytkami, a lodówka ketchupem, można domniemywać, że cała rodzina ma kłopot ze zdrowym odżywianiem. Rodzice są zwierciadłem, w które wpatrują się dzieciaki, a kulinaria to arcyważny punkt wychowania.
dr Dariusz Włodarek
Jeżeli dziecko od najwcześniejszych lat życia będzie prawidłowo żywione i przyzwyczajane do smaku warzyw i owoców, jako nastolatek również będzie żywiło się lepiej. Dzieci akceptują nowe smaki po kilkukrotnym spróbowaniu. Nie należy zmuszać, tylko regularnie podawać do posiłków warzywa, a zamiast słodyczy – owoce. Trzeba też przyzwyczaić dzieci do zaspokajania pragnienia wodą, a słodkie napoje podawać okazjonalnie.
Spaghetti z pesto bazyliowym
Składniki:
• 300 g makaronu spaghetti Pesto bazyliowe:
• 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki sparzonych i obranych orzechów laskowych (mogą być sosnowe)
• 3 łyżki sera parmezanu
• 5 łyżek oliwy
• 1 ząbek czosnku
• 1 filet anchois Sos:
• 1 ząbek czosnku
• 400 ml słodkiej śmietanki
• 40 g sera parmezanu Sposób wykonania: Makaron gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 8-10 min. Pamiętaj, aby był al dente. Składniki na pesto zmiksuj na gładką jednolitą masę. Śmietankę zagotuj z plastrami czosnku i dodaj pesto. Chwilę podgrzej, po czym dodaj makaron. Dopraw solą i pieprzem oraz parmezanem.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.