Od 20 do 30 proc. zapotrzebowania kalorycznego powinno być zaspokajane tłuszczami. Przy diecie wynoszącej 2000 kalorii dziennie ilość spożywanych tłuszczów nie powinna przekraczać 70 g. Dlatego też, aby mieć nad nimi kontrolę, powinniśmy ograniczyć dodawanie ich wtedy, gdy są zbędne. Duża ilość oleju podczas smażenia mięsa jest niepotrzebna, zwykle wystarcza to, co jest w nim naturalnie zawarte. Pamiętajmy też, że tłuszcz tłuszczowi nierówny. Te pochodzące z właściwych źródeł sprawią, że będziemy zdrowsi. Dobry jakościowo tłuszcz to ten zawarty np. w tłustych rybach, oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i słonecznikowym.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.