Praski Koneser - kulinarny fenomen stolicy. 15 restauracji, 250 potraw, 1000 miejsc siedzących, 10 barów, 40 aromatycznych kaw i wiele, wiele więcej
dCentrum Praskie Koneser, usytuowane na terenie XIX-wiecznej fabryki wódki, jesienią ubiegłego roku przywróciło do życia zabytkowe budynki, tworząc nowe, coraz mocniej bijące, kulturalne serce Warszawy. W tym czasie udowodniło warszawiakom, że dzięki rozwiniętej komunikacji miejskiej, Koneser jest bliżej niż może się wydawać, dosłownie rzut beretem od okolicznych dzielnic czy Centrum miasta, skąd można szybko i bez korków dojechać metrem czy tramwajem. Centrum Praskie Koneser wyróżnia się pod kątem rozrywkowej, muzealnej, zakupowej i przede wszystkim gastronomicznej oferty. Ta rozwija się tu z każdym miesiącem dzięki współpracy ludzi z pasją, którzy znaleźli tu swoje miejsce dla biznesu i realizacji marzeń.
„Warszawska Praga ma ogromny potencjał, a Koneser to miasto w mieście” – stwierdza z przekonaniem Magdalena Bartkiewicz – Podoba, General Manager Liebrecht & wooD w Polsce. „Ludzie lubią tu być. Biznes zgodnie współistnieje tu ze środowiskami twórczymi. To miejsce ma niezwykły klimat, który przyciąga poszukiwaczy miejsc wyjątkowych, nieoczywistych, magnetycznych” – dodaje.
Ten niepowtarzalny klimat tworzą w Koneserze liczne miejsca spotkań przy stole, takie jak: restauracje, kawiarnie, bary, będące odpowiedzią zarządzającej obiektem grupy Liebrecht & wooD na potrzeby mieszkańców stolicy, ale również gości z kraju i świata.
„Koncepty restauracyjne w przestrzeni Konesera, choć bardzo różne, łączy jedno - wyróżniają się w swoim segmencie i tworzą jakościową oraz kompleksową propozycję, absolutny fenomen i ciekawostkę w skali miasta, a nawet kraju” - mówi Daniel Pawełek, jeden z najbardziej cenionych w Polsce restauratorów, właściciel restauracji Koneser Grill by Butchery & Wine.
„Ja pierwszy uwierzyłem w potencjał Konesera. Zachwycała mnie jego architektura i historia, które razem tworzą tu niepowtarzalną w skali Warszawy i kraju opowieść i atmosferę. Dziś, kiedy Koneser rośnie w siłę, a Zoni przyciąga coraz liczniejsze grupy gości, czujemy dobitnie, że kulinarną przestrzeń tego miejsca tworzą ludzie tacy jak my - pasjonaci architektury, sztuki, gościnności i doskonałego jedzenia. Dokładnie tacy też są nasi goście, to koneserzy smaku” - stwierdza z przekonaniem twórca projektu wnętrza, współtwórca i współwłaściciel restauracji Zoni, Mirosław Nizio.
Kulinarne centrum stolicy przesuwa się na Pragę
Centrum Praskie Koneser to obecnie najbogatsza oferta gastronomiczna na Pradze i jedna z ciekawszych w stolicy.
Starannie dobrane i różnorodne lokale zebrane w jednym miejscu tworzą spójną, ale bardzo bogatą kulinarnie całość, która zapewnia koneserom smaku spełnienie ich codziennych potrzeb. Znajdą tu kuchnię etniczną, wegetariańską, polską, fine dining, “comfort food”, grill oraz wychodzące z DNA miejsca liczne bary, jak na byłą zrewitalizowaną fabrykę wódki przystało. To wszystko składa się na unikatowe miejsce stworzone dla ludzi z miłością do rytuałów, tradycji i historii.
Znajduje się tu obecnie 15 klimatycznych restauracji, kawiarni i barów, a docelowo będzie ich 20. W szczegółach oferta kulinarna Konesera to: 250 potraw, 1000 miejsc siedzących, 10 barów o łącznej długości 60 metrów, 30 barmanów i 10 000 kieliszków, 500 mocnych alkoholi, 250 etykiet wódek, 200 etykiet win i do tego 40 aromatycznych kaw.
Swój dzień koneserzy smaku mogą zacząć śniadaniem, próbując roślinnych specjałów w ORZO, gdzie znajdą zdrowe jedzenie, wygodę i odpoczynek od miejskiego zgiełku (dosłownie - w lokalu są rośliny oczyszczające powietrze). Prostotę i „slow life” w nowoczesnym wydaniu serwowane pod postacią soków, koktajli i sałatek goście znajdą także we Frankie’s.
Co na lunch? Powrót do smaków dzieciństwa w WuWu - bistro, którego wnętrze i swobodna atmosfera kuszą wielbicieli polskich smaków i trunków. Polska kuchnia z międzynarodowymi akcentami oraz lokalny klimat dzielnicy odnaleźć można w Fermencie Praskim. Meksykańskie specjały w Papa Diego czy hot dogi gourmet w Van Dogu to opcja dla ciekawych odkryć kulinarnych z różnych stron świata. Dla pracujących, doskonałym miejscem na spotkanie może być również Google Campus café. W międzyczasie chwilę relaksu, domową atmosferę i produkty “homemade” goście znajdą w Columbus Coffee. O rozkosze podniebienia smakoszy czekolady dba natomiast Pijalnia Czekolady Wedel, w której słodkości, desery i praliny tworzone są z pasją od 1851 r.
Wieczór rozpocząć można w docenianym zarówno kulinarnie, jak i architektonicznie, Zoni. Perfekcyjna i radosna kuchnia w połączeniu z gościnnością i wysoko ocenianym, także na arenie międzynarodowej, industrialnym wnętrzem, to mieszanka, która zaspokaja najwybredniejsze apetyty. Dania gotowane na żywym ogniu to z kolei specjalność Koneser Grill by Butchery & Wine. Od wejścia gości otula zapach drewna, smażonego na grillu mięsa i odgłos nalewanego do kieliszka nieoczywistego wina. To miejsce, w którym można docenić wyjątkowość kulinarnych doświadczeń. Na miłośników egzotycznych smaków czeka natomiast Bombaj Masala - indyjskie tapas i inne orientalne specjały w nowoczesnym wydaniu.
Wielbiciele spędzania jakościowego czasu przy intrygujących drinkach, dobrze poczują się w tętniącym całą dobę życiem Moxy Hotel Barze. Ukryty w Muzeum Polskiej Wódki Bar ¾ zapewnia relaks przy drinku i aromacie dymu z cygar, a tchnienie produkcyjnej przeszłości zatrzymane w ciekawie zaprojektowanych wnętrzu przenosi wprost do czasów międzywojnia. Jako zwieńczenie kulinarnej przygody, zabawa do białego rana czeka na gości w kultowym, odrodzonym po kilku latach przerwy Syrenim Śpiewie, gdzie 4 poziomy, 4 bary, 3 sceny, magiczny ogród i piec z szamotu, z którego wychodzą świetne dania, gwarantują zabawę przez 7 dni w tygodniu.
Na tym jednak nie koniec. Już wkrótce w Centrum Praskim Koneser zadebiutują kolejne lokale, wśród nich: La Fabrica Tapas Bar i Azia Restaurants – 3-piętrowa, przestronna, wyjątkowo zaprojektowana restauracja serwująca orientalne potrawy z krajów dalekiego Wschodu. Powstają tu także winiarnia Odkupienie Win oraz koncept gastronomiczny tworzony specjalnie pod kątem rodzinnych spotkań przy stole z najmłodszymi ze specjalnym menu i świetnie wyposażoną strefą zabaw dla maluchów.
Dzięki bogatej i zróżnicowanej ofercie Koneser to idealne miejsce na codzienne spotkania prywatne i biznesowe, a także przestrzeń do spędzania czasu przy wspólnym stole z rodziną i znajomymi. Do Konesera dojechać można metrem, tramwajem, autobusem, rowerem, elektryczną hulajnogą. Świetny dojazd autem z każdego miejsca Warszawy i ogromny parking z symbolicznymi opłatami za parkowanie to kolejny powód, aby udać się do nowoczesnego epicentrum kulinarnej i towarzyskiej Stolicy. Szczegółową ofertę restauracyjną i rozrywkową Centrum Praskiego Koneser można znaleźć na www.koneser.eu.
***
Centrum Praskie Koneser to serce odradzającej się warszawskiej Pragi – 4. najlepszej dzielnicy Europy w rankingu magazynu Business Insider. Usytuowane na terenie XIX-wiecznej fabryki wódki, przywróciło do życia zabytkowe budynki i stworzyło nowy punkt na stołecznej mapie rozrywkowej, gastronomicznej, muzealnej, kulturalnej i zakupowej.
5 minut spacerem od stacji metra Warszawa Wileńska, w Centrum Praskim Koneser, znajdziemy jedno z ciekawszych zagłębi restauracyjnych i barowych z kultowymi lokalami i kuchnią z całego świata: Bombaj Masala, Papa Diego, Frankie’s, ORZO, Koneser Grill by Butchery & Wine, Bar Hotel Moxy, Syreni Śpiew. Życie w Koneserze koncentruje się wokół otwartego Placu Konesera, a wyjątkowy klimat miejsca tworzą muzea i wystawy, targi, festiwale i rozmaite wydarzenia kulturalne. W pasażu znajdziecie z kolei unikatowe sklepy i polskie marki, niedostępne w galeriach handlowych, tworzone przez rodzimych producentów, jak MUSCAT, Minty Dot czy Mydlarnia Cztery Szpaki. A wszystko to w otoczeniu starannie odrestaurowanych budynków z czerwonej cegły, przenoszących gości do czasów Warszawy z przełomu XIX i XX wieku.
Trzypoziomowy, wygodny parking podziemny, udogodnienia dla rowerzystów i dostęp wszystkich środków komunikacji miejskiej (metro, tramwaj, autobus i pociąg) zapewniają łatwy dojazd z każdej części miasta.
Koneser to miejsce pełne pozytywnej energii, inspiracji i pasji – sprawdźcie je sami!
Więcej informacji na www.koneser.eu.