Otwarte restauracje i kawiarnie. O czym powinni pamiętać klienci?
Dodano:
Od poniedziałku 18 maja w życie wchodzi trzeci etap odmrażania gospodarki. Jednym z jego etapów jest otwieranie restauracji i kawiarni, które będą funkcjonować w określonym reżimie sanitarnym. Narzucone przez rząd zasady dotyczą nie tylko właścicieli tego typu lokali, ale również klientów.
– Częściowo otwieramy także restauracje, kawiarnie i bary. Oczywiście przy zachowaniu podwyższonych wymogów sanitarnych. Zachęcamy do wystawiania stolików na zewnątrz do ogródków restauracyjnych, wszędzie tam, gdzie to możliwe – powiedział Mateusz Morawiecki na konferencji organizowanej 13 maja. Czego dotyczą „podwyższone wymogi sanitarne” wspomniane przez premiera?
Zasady obowiązujące w restauracjach, barach, kawiarniach i innych lokalach gastronomicznych:
- 2-metrowe odstępy w kolejce przed lokalem
- obowiązkowa dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu
- klienci nie muszą mieć założonych maseczek, gdy siedzą już przy stoliku
- dodatki takie jak cukier czy serwetki nie będą znajdowały się na stoliku, wydaje je bezpośrednio obsługa do złożonego zamówienia
Jakie wymogi czekają na pracowników i właścicieli restauracji?
- limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2)
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie
- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika
- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach
- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego
- przynoszenie zamówień na tacach
Źródło:
gov.pl