Optymistyczna prognoza Pekao. Żywność będzie tanieć
– Druga połowa br. powinna przynieść spadki cen roślin oleistych, cen trzody chlewnej i mięsa wieprzowego (od IV kw.), a także drobiu, mleka i produktów mlecznych, jak również owoców i warzyw (choć w tym ostatnim przypadku ceny nie będą raczej niższe niż rok temu) – oceniają analitycy banku Pekao w raporcie kwartalnym pt. „Rynek rolny pod lupą”.
Ceny żywności w dół
Jak czytamy w raporcie, ostatnie miesiące przyniosły spadki cen roślin oleistych. W okresie luty-maj światowe notowania olejów roślinnych obniżyły się o 13 proc. Ich poziom w maju był niższy o 48 proc. w porównaniu do zeszłorocznego szczytu. Kontynuację spadków cen obserwowaliśmy też na krajowym rynku rzepaku,
„Pozytywne prognozy światowej i europejskiej produkcji roślin oleistych oraz wolniejszy przyrost zużycia niż produkcji wskazują na dalsze zmniejszenie napięć popytowo podażowych, co będzie sprzyjało osłabieniu cen. Ważnym informacją na gruncie lokalnym jest też dotychczasowe relatywnie niskie ryzyko strat spowodowanych suszą” – czytamy w raporcie.
Podaż mięsa
Jak oceniają analitycy, niższa produkcja w krajach, które decydują o unijnej podaży mięsa oraz czynniki sezonowe o charakterze popytowym pozostaną silnym wsparciem dla cen trzody chlewnej, oraz mięsa wieprzowego w III kw. 2023 r.
„Uważamy jednak, że w IV kw. 2023 może dojść do odwrócenia trendu. Po pierwsze, niższe ceny pasz i poprawa rentowności będą sprzyjały odbudowie potencjału produkcyjnego we Wspólnocie. Po drugie, czynniki sezonowe w ostatnich miesiącach roku będą powodowały presję na spadek notowań. Warunkiem koniecznym dla realizacji tego scenariusza jest jednak utrzymanie opłacalności produkcji trzody w kolejnych okresach” – czytamy w publikacji.