Co jadamy w pociągach? Schabowe przegrały
PKP Intercity informuje, że w drugim kwartale tego roku przewiozło 20,3 mln pasażerów. To o 3,6 mln więcej niż w pierwszym kwartale br. i o 3,2 mln więcej niż w analogicznym okresie w roku ubiegłym. W kwietniu podróże dalekobieżne wybrało 6,2 mln osób, w maju – 7 mln, a w czerwcu 7,1 mln. Rekordowymi dniami z najwyższą frekwencją okazały się 5 maja, kiedy to liczba pasażerów wyniosła blisko 277 tys. oraz 2 czerwca – wówczas na pokładach pociągów PKP Intercity podróżowało 280 tys. osób.
Spółka podaje, że w okresie kwiecień – czerwiec przewieziono 1,2 mln seniorów, 238 tys. podróżych z niepełnosprawnością, 2,2 mln dzieci i uczniów, 3 mln studentów. Przewieziono również 77 tys. zwierząt i 186 tys. rowerów.
W drugim kwartale br. średniodobowa liczba pociągów uruchamianych przez przewoźnika wynosiła 414. Od 9 czerwca, na wakacje, wzrosła do 454. PKP Intercity informuje, że w okresie wzmożonego ruchu pasażerskiego, m.in. w czasie majowego i czerwcowego długiego weekendu, uruchomiono dodatkowe składy, wydłużono trasy części połączeń, a także zapewniono wzmocnienia 2 645 pociągów dodatkowymi 3 803 wagonami.
Najpopularniejsze trasy w poprzednim kwartale to:
-
Warszawa – Trójmiasto
-
Warszawa – Kraków
-
Warszawa – Łódź.
Co jedliśmy w pociągach? TOP 3
PKP Intercity podaje również, że w drugim kwartale br. WARS sprzedał w pociągach:
-
44,8 tys. jajecznic
-
45,7 tys. kotletów schabowych
-
53,8 tys. pierogów.
W wagonach restauracyjnych sprzedano również blisko 270 tys. filiżanek kawy.
Spółka zapowiedziała na platformie X (dawniej Twitter), że wagonów restauracyjnych będzie przybywać. – W środę podpisaliśmy umowę na 300 nowych wagonów, w tym 38 restauracyjnych. Rośnie liczba wagonów z automatami do kawy. Jest ich już 10 – poinformowała PKB Intercity.