Zaciskajcie pasa - żywność drożeje
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW na przełomie stycznia i lutego w Polsce wieprzowinę skupowano średnio po 3,74 zł za kilogram, tj. po cenie o 5 proc. wyższej niż w poprzednim tygodniu, ale o 5,5 proc. niższej niż przed miesiącem. Z kolei za wołowinę płacono w skupie przeciętnie 5,09 zł za kilogram, tj. podobnie jak w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Cena ta była także o 5 proc. wyższa niż rok wcześniej. W przeliczeniu na walutę unijną, za 100 kg polskiej wołowiny płacono 295,06 EUR, o prawie 15 proc. mniej niż przeciętnie w UE.
Rosną również ceny drobiu - kurczęta skupowano średnio po 3,28 zł za kilogram, tj. po cenie o 0,5 proc. wyższej niż w poprzednim tygodniu i o 5,5 proc. wyższej niż przed miesiącem. Za indyki płacono przeciętnie 5,01 zł za kilogram, tj. o 1 proc. więcej niż w ostatnim tygodniu stycznia i podobnie jak przed miesiącem.
PAP, arb