Gdyby Chińczycy umieli przechowywać żywność, jedliby więcej
Chińskie przetwórstwo produktów rolnych, obejmujące suszenie, przechowywanie i utrzymywanie w odpowiednim stanie świeżości, jest przestarzałe i wymaga natychmiastowej poprawy. Od wielu lat rolnicy i wyspecjalizowane służby w sposób niewłaściwy konserwują ponad połowę wszystkich chińskich zbiorów zbóż. Niski poziom technologiczny i brak odpowiednich urządzeń do przechowywania produktów rolnych powodują przeciętne straty zbóż w wysokości 8-12 proc., a warzyw średnio 20 proc., przy czym liściastych - nawet 30 proc. Z danych ministerstwa wynika, że zaledwie 60-70 proc. zebranych warzyw jest efektywnie wykorzystywanych.
Jeżeli przeliczy się straty na pieniądze, to suma wszystkich zmarnowanych produktów rolnych wynosi 300 mld juanów (około 157 mld zł), co w przeliczeniu na powierzchnię ziem uprawnych daje około 7 mln hektarów. Wartość strat w Chinach jest dużo większa niż w krajach wysokorozwiniętych. W związku z tym rząd chiński w tym roku utworzył specjalny fundusz o wartości 500 mln juanów na poprawę warunków technologicznych wstępnego przetwórstwa produktów rolnych. Pieniądze te będą skierowane do rolników indywidualnych i rolnych spółdzielni produkcyjnych na budowę silosów i innych urządzeń do suszenia, składowania i utrzymywania w stanie świeżości produktów rolnych. Zmniejszy to straty żywności i jednocześnie powiększy dochody rolników.
PAP, arb