Pizza po polsku? Z pieczarkami i sosem czosnkowym

Pizza po polsku? Z pieczarkami i sosem czosnkowym

Dodano:   /  Zmieniono: 
Klienci najchętniej sami decydują o składnikach, które mają znaleźć się na pizzy, dlatego aż 27 proc. z nich zamawia własne kompozycje 123RF
Przeciętny klient polskiej pizzerii to mężczyzna, który najczęściej zamawia pizzę z pieczarkami i dodatkiem sosu czosnkowym, a całość popija colą lub piwem.
Pizza Raport 2011 Polska, który pokazuje upodobania bywalców rodzimych pizzerii, powstał na podstawie analizy zamówień z blisko tysiąca restauracji (współpracujących z portalem PizzaPortal.pl) z około setki polskich miast. Wynika z niego, że najbardziej lojalnymi klientami pizzerii są mieszkańcy Białegostoku, zaś warszawiacy najczęściej zmieniają lokale. Pizzerie najwięcej klientów mają w weekendy. Oblężenie przeżywają w soboty między godziną 15 a 16 oraz od 18 do 19. Jak się łatwo domyślić wtedy też najdłużej czeka się na swoje zamówienie.

Klienci najchętniej sami decydują o składnikach, które mają znaleźć się na pizzy, dlatego aż 27 proc. z nich zamawia własne kompozycje. Następne w kolejności znalazły się capricciosa (8 proc.), margherita (6 proc.) oraz pepperoni (4,5 proc.). Składnikiem, który Polacy najbardziej lubią w pizzy są pieczarki - pojawiają się one w aż 95 proc. zamawianych pizz. Najmniejszym powodzeniem cieszą się natomiast brokuły i kapary.

Spośród napojów nasi rodzący najczęściej zamawiają w pizzerii na pierwszym miejscu znajduje się cola ? decyduje się na nią aż 58 proc. klientów. Na drugim miejscu znalazło się piwo (16 proc.). Według Polaków najmniej do pizzy pasuje woda ? kupuje są średnio zaledwie co pięćdziesiąty zamawiający.

Popularną capricciosę najtaniej można kupić na Pomorzu w Rumii (14,75 zł), Gdyni (16,97 zł) oraz Zielonej Górze (17,83 zł). Najdrożej jest w stolicy (25,26 zł) oraz w Sosnowcu (25,71 zł).