Jesienią na straganach i w naszych spiżarniach królują jabłka. Nic dziwnego - to nasz towar eksportowy! Nie można sobie więc wyobrazić bardziej polskiego owocu naszych sadów. Papierówka, delikates, kosztela czy antonówka - możemy wybierać wśród wielu odmian, w zależności od tego, czy lubimy kwaśne, czy raczej słodkie smaki. Znamy przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycyjne przepisy na kompoty, szarlotki i pieczone owoce. Tej jesieni postarajmy się jednak wyjść poza sprawdzone sposoby ich wykorzystania i przygotować nietypowe, wykwintne dania z dodatkiem jabłek. Jak to zrobić, podpowiada marka WINIARY.
- Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY - unikalna kompozycja polskich buraków, czosnku, cebuli, ziół, przypraw i innych składników gwarantuje doskonały smak, idealne doprawienie i intensywny kolor barszczu. Dzięki niemu w krótkim czasie przygotujemy aromatyczną, rozgrzewającą zupę dla naszych bliskich.
- Sos Pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY - stworzony, bo dopełnić smak Twojej pieczeni. Starannie dobrana kompozycja przypraw i innych składników, doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie różnego rodzaju mięs: bitek wołowych, pieczonej gęsi czy schabu.
- Majonez Dekoracyjny WINIARY - dzięki wyjątkowemu smakowi, doskonałej jakości oraz kremowej konsystencji od lat jest ulubionym majonezem Polaków. Idealny do przyrządzania zimnych przystawek i różnego rodzaju sałatek.
- Sugerowana cena detaliczna produktów:
Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY - ok. 3 zł
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY - ok. 1,30 zł
Majonez Dekoracyjny WINIARY - ok. 5,20 zł
Jesienią na straganach dominują jabłka. To najbardziej polski z krajowych owoców, a jego jakość jest naszą dumą narodową! Wybieramy zatem przede wszystkim odmiany rodzime: papierówki, antonówki czy kosztele, które na co dzień goszczą w naszych domach. Wielowiekowa tradycja upraw jabłoni skłania nas do powrotu do domowych przepisów, które wykorzystywały jeszcze nasze babcie. Kompot, pieczone i faszerowane jabłka, szarlotka czy kaczka z jabłkami to typowe polskie przepisy. Tej jesieni postarajmy się jednak nieco ożywić klasyczne receptury i przygotować także wykwintne dania z dodatkiem jabłek. Jak to zrobić, podpowiada marka WINIARY.
Buraczki i jabłko? To połączenie na pewno się uda! W chłodne jesienne wieczory zdecydujmy się na rozgrzewający barszcz czerwony, a tradycyjny smak spróbujmy urozmaicić soczystym owocem prosto z polskich sadów. Niecodzienny składnik wzbogaci smak barszczu, który w szybki sposób przygotujemy z Barszczem Czerwonym Ekspresowa Zupa WINIARY. Zaczynamy od obrania buraczków, które następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko dzielimy na cząstki ze skórką, czosnek czyścimy, zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy wszystko 15 minut. Dodajemy niewielką ilość octu i zostawiamy na ogniu jeszcze 10 minut. Następnie przecedzamy wszystko i łączymy z gorącym rosołem drobiowym. Dodajemy Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY i dokładnie mieszamy. Takiej nowej odsłonie tradycyjnego barszczu nie oprze się żaden z domowników!
Uroczyste, domowe obiady kojarzą się nam z wykwintną pieczenią. Typowo polską wersją odświętnego dania jest oczywiście kaczka z jabłkami. Sprawdzony przepis wykorzystajmy do przygotowania dla odmiany pieczonej gęsi polanej aromatycznym Sosem Pieczeniowym ciemnym Na Każdy Dzień WINIARY. Na początek dokładnie myjemy mięso i odcinamy lotki od skrzydełek. Od strony piersi nacieramy gęś solą i tymiankiem. Jabłka i gruszki kroimy w ósemki i wykrajamy gniazda nasienne. Pamiętajmy, by nie pozbywać się skórki. Owoce mieszamy z bułką tartą i śliwkami, a całość doprawiamy solą i pieprzem. Gęś wypełniamy farszem, wkładamy do środka laskę cynamonu i zaszywamy. Tak przygotowaną gęś pieczemy w brytfannie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 2-2,5 godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso tłuszczem, który wytopi się z gęsi. Pod koniec pieczenia zaczynamy przygotowywać sos. Smakowity dodatek przyrządzamy, łącząc Sos Pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY z 150 ml wody i taką samą ilością cydru. Całość gotujemy przez ok. 3 minuty, często mieszając. Pieczona gęś z jabłkami polana aromatycznym sosem z pewnością uświetni każdą rodzinną uroczystość. A może także niedzielny obiad?
Doskonałą przystawką na spotkanie z przyjaciółmi czy propozycją na nietypową kolację okażą się natomiast śledzie z jabłkami. Polacy kochają ryby, dlatego z pewnością zasmakują w sałatce śledziowej z szarą renetą z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Przygotowania potrawy najlepiej zacząć dzień wcześniej - śledzie powinny moczyć się w mleku przez kilka godzin. Po tym czasie kroimy rybę wedle uznania, jabłka (2 sztuki) pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę razem ze skórką. Następnie drobno siekamy szczypiorek, a dwie czerwone cebule kroimy w krążki. Majonez Dekoracyjny WINIARY mieszamy z musztardą. Na koniec mieszamy śledzia z majonezem, cebulą i jabłkami. Całość posypujemy szczypiorkiem i mielonym pieprzem. Oryginalna potrawa gotowa!
Więcej inspiracji do przyrządzenia wykwintnych potraw z dodatkiem jabłek znajdziemy na www.winiary.pl.
dostarczył infoWire.pl