W ubiegłym roku Litwini spożyli 138 tys. ton wieprzowiny, z czego 60,9 tys. ton stanowiła produkcja krajowa, 46 tys. - oficjalny import, a pozostałą cześć - produkcja nielegalna.
Według obliczeń Zrzeszenia, z Polski pochodzi około 90 proc. nielegalnej wieprzowiny sprzedawanej w kraju.
"W Polsce jest niższy VAT na mięso i warzywa, dlatego sprowadzanie w niedużych ilościach mięsa i warzyw z Polski to biznes przygranicznych regionów litewskich" - mówi przewodniczący zrzeszenia Mindaugas Kuklierius.
Litewskie przedsiębiorstwa przetwórstwa mięsnego, w obawie przed bankructwem, domagają się zmniejszenia VAT-u, co pozwoli zmniejszyć ceny ich produktów.
Podatek VAT na produkty mięsne na Litwie wynosi 18 proc. Do końca 2010 roku w Polsce obowiązuje 3-proc. stawka VAT na żywność.
nd, pap