Rosną ceny żywności. "Masło podrożało o 20 procent"

Rosną ceny żywności. "Masło podrożało o 20 procent"

Dodano:   /  Zmieniono: 
Ceny żywności mogą być w grudniu tego roku o 5-6 proc. wyższe w stosunku do grudnia 2009 r. - poinformowała Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. O 20 proc. więcej niż rok temu trzeba będzie zapłacić w grudniu za owoce - jabłka już są droższe o jedną trzecią więcej kosztują też owoce cytrusowe oraz warzywa, które są o 15-20 proc. droższe - powiedziała ekspertka.
Cukier we wrześniu tego roku był nieco tańszy niż przed rokiem, ale jego ceny na światowym rynku rosną, więc można oczekiwać, że produkt ten będzie pod koniec roku droższy w stosunku do ubiegłego roku o ok. 5-6 proc. Drogie jest masło, za które możemy zapłacić nawet o 20 proc. więcej niż w grudniu 2009 r., ale tańsze mogą być tłuszcze zwierzęce i olej. Ceny artykułów mleczarskich do grudnia wzrosną już nieznacznie, bo tylko o 1-2 proc. Nie zdrożeje mięso wieprzowe, natomiast o 8-10 proc. więcej będzie kosztował drób, ze względu na duży eksport. Chleb już podrożał w tym roku o 7 proc., ale jest możliwe, że jeszcze zdrożeje o 1-2 proc. Pod koniec roku za pieczywo możemy więc płacić o 7-8 proc. więcej niż w rok wcześniej - wyliczała Świetlik. - Do końca września w stosunku do grudnia 2009 r. żywność podrożała średnio o 2,8 procent - dodała.

Zdaniem Świetlik podwyższenie stawki VAT od stycznia przyszłego roku w pierwszym okresie wywoła wzrost cen. Producenci mogą się tłumaczyć droższymi surowcami, energią itp. - Wszyscy przetwórcy i producenci żywności będą chcieli na tym zarobić - stwierdziła. Według Świetlik, ceny żywności nie mogą jednak wrosnąć zbyt dużo, bo konsument może ich nie zaakceptować. Jak zauważyła, o wydatkach decyduje m.in. poziom dochodów, a raczej nie należy spodziewać się podwyżek zarobków. Dodała, że jeżeli produkty podrożałyby za dużo, to spadnie eksport, a to zwiększy podaż na krajowym rynku i w rezultacie ceny spadną.

Od nowego roku przeciętna stawka VAT na żywność przetworzoną obniżona zostanie z 7 proc. do 5 proc. Obejmie ona m.in.: chleb, nabiał, przetwory mięsne, produkty zbożowe (mąka, kasza, makaron) oraz soki. Natomiast VAT na żywność nieprzetworzoną wzrośnie z 3 do 5 proc.

PAP, arb