Kiełbasy, sery, powidła
W tej edycji znaki przyznano 14 firmom mleczarskim dla ok. 50 produktów (m.in. dla sera pleśniowego, twarogu, serniczków, twarożków, maślanki, kefirów, mleka), 10 firmom mięsnym (za wędliny i inne wyroby mięsne), trzem producentom mrożonek, trzem zakładom przetwórstwa owocowo-warzywnego, trzem piekarniczym, jednemu producentowi miodów i jednemu wytwórcy alkoholi.
Znak PDŻ otrzymały m.in. kiełbasy, szynki, powidła węgierkowe, ogórki kwaszone, warzywa na patelnię, różne rodzaje chleba, miód spadziowy. Najwięcej produktów, które dostały znak PDŻ w tej edycji, pochodzi m.in. ze Spółdzielni Mleczarskiej "Lazur" w Skalmierzycach, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Siedlcach oraz z OSM w Czarnkowie. Z wyrobów mięsnych - produkty z masarni we Władysławowie (salceson, pasztet, kiełbasa, kaszanka), z zakładów mięsnych "Mościbrody" (kiełbasa, kabanosy, szynka, schab) oraz ze spółki Roldrob w Tomaszowie Mazowieckim (wyroby z gęsi).
Znak na trzy lata
Po kilka znaków za swoje wyroby dostały też: Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego "Hortino" w Leżajsku (warzywa na patelnię), firma Urbanek w Łowiczu (buraczki, ogórki, sałata) oraz spółka Asprod w Kliniskach Wielkich za różne rodzaje chleba.
Prawo do używania na opakowaniach znaku "PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność" jest przyznawane przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Znak na opakowaniu jest informacją dla konsumentów, że produkt spełnia najwyższe kryteria jakości, warunków produkcji oraz użytych surowców. Warunki przyznawania znaku opracowuje 18-osobowe kolegium naukowe, w którym znaleźli się naukowcy, eksperci produkcji rolnej, przetwórstwa oraz żywienia człowieka. Program działa od 10 lat. Firma, która otrzyma certyfikat może sprzedawać swój produkt ze znakiem przez trzy lata.
zew, PAP