EHEC będzie kosztowało Unię 210 milionów euro

EHEC będzie kosztowało Unię 210 milionów euro

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu Źródło: FreeImages.com
210 mln euro zostanie przeznaczone na odszkodowania dla producentów świeżych warzyw w celu pokrycia strat poniesionych w wyniku epidemii EHEC - poinformował komisarz UE ds. rolnictwa Dacian Ciolos.
Dzień wcześniej Ciolos mówił o funduszu w wysokości 150 mln euro w celu pokrycia strat poniesionych przez producentów świeżych warzyw w wyniku paniki, jaka wybuchła z powodu epidemii zakażeń zmutowanym szczepem bakterii E. coli (EHEC). - Czekamy na wnioski o odszkodowanie do końca czerwca i wtedy ocenimy dalszy przebieg sytuacji - mówił Ciolos.

Wypłata odszkodowań miałaby nastąpić za produkty wycofane z rynku (ogórki, sałaty i pomidory, a także cukinie i papryki). KE chce wypłacać rolnikom równowartość 50 proc. średniej ceny z czerwca z ostatnich czterech lat produkcji (2007-2010). Wcześniejsza propozycja Ciolosa mówiła o 30 proc. Odszkodowania mają być przeznaczone zarówno dla rolników zrzeszonych w organizacjach producentów warzyw jak i niezrzeszonych. - Jakkolwiek producenci, którzy są członkami organizacji producenckich, będą mieli dostęp do innych mechanizmów przeznaczonych dla takich organizacji, co umożliwi im rekompensaty do 70 proc. ceny referencyjnej - zaznaczył Ciolos.

Ciolos podkreślił, że 210 mln euro pozwoli na wypłatę odszkodowań za okres od 26 maja do końca czerwca. Odszkodowania mają być wypłacane albo poprzez organizacje producenckie albo odpowiednie krajowe agencje płatnicze. Zdecydują o tym kraje członkowskie.

Zdaniem ministra rolnictwa Marka Sawickiego, straty Polski spowodowane tylko wprowadzeniem przez Rosję embarga na import europejskich warzyw z powodu epidemii wyniosły do tej pory ok. 22 mln złotych. Wyliczył, że roczna strata z tego tytułu dla Polski to ok. 1 miliard euro.

PAP, arb