HICP to zharmonizowany wskaźnik cen konsumpcyjnych, obliczany według ujednoliconej metodologii Biura Statystycznego Unii Europejskiej. Zgodnie z kryterium inflacyjnym zawartym w Traktacie z Maastricht, HICP jest podstawą do oceny stabilizacji cen. Dane do inflacji HICP pochodzą z wydatków budżetów gospodarstw domowych oraz z rachunków narodowych, a do CPI tylko z wydatków budżetów domowych. - Do HICP brane są wagi sprzed dwóch lat, w naszym systemie wagi są z poprzedniego roku - zaznaczył Witkowski. - Jeśli następuje zmiana metodologii, wszystkie wskaźniki zawsze są liczone w warunkach porównywalnych, baza ubiegłoroczna została przeliczona - dodał.
Według GUS ceny towarów i usług konsumpcyjnych w maju wzrosły o 5 proc. w stosunku do maja 2010 roku, a w porównaniu z kwietniem 2011 r. wzrosły o 0,6 proc. Natomiast z obliczeń Eurostat wynika, że roczna inflacja HICP w Polsce wyniosła w maju 2011 r. 4,3 proc. wobec 4,1 proc. w kwietniu. W ujęciu miesięcznym ceny wzrosły o 0,5 proc.
PAP, arb