Dodał, że w najbliższych kilku dniach będą wydane kolejne zaświadczenia. - Badanie trwa ok. 48 godzin. Moce przerobowe Instytutu Weterynarii w Puławach, w którym przeprowadzane są badania są "elastyczne". Jeśli próbek będzie wpływało więcej, to Instytut uruchomi dodatkowe stanowiska badawcze - wyjaśnił. - Z dotychczasowych badań wynika, że warzywa są czyste - dodał.
We wtorek Rosjanie poinformowali, że znoszą od 20 lipca embargo na polskie warzywa. Zostało ono wprowadzone na początku czerwca w związku z falą zakażeń bakterią E.coli. W Polsce Inspekcja Sanitarna przeprowadziła ok. 2,5 tys. badań i nie wykryła groźnej bakterii. Moskwa, po rozmowach z KE, zgodziła się na wznowienie importu, ale uzależniła go od przedstawienia gwarancji bezpieczeństwa, czyli, że w warzywach nie ma bakterii E.coli.
Jako pierwsze w UE pozwolenia na wwóz do Rosji dostały Belgia i Holandia, a następnie Hiszpania i Dania, Czechy oraz Grecja. Polska jest siódmym unijnym krajem, który znów może handlować z Rosją świeżymi warzywami.
zew, PAP