Kołocz śląski chroniony unijnie

Kołocz śląski chroniony unijnie

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. pustelnik1/Wikipedia) 
KE wpisała kołocz śląski do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. Oznacza to, że ten tradycyjny wypiek uzyskał status produktu chronionego prawem unijnym i może być opatrywany charakterystycznym logo.
Śląski kołocz lub kołacz śląski to tradycyjny wypiek z ciasta drożdżowego, występujący w czterech odmianach: z posypką (bez nadzienia), z nadzieniem serowym, makowym i jabłkowym. Ma kształt prostokąta o wymiarach około 40 na 60 cm, waży od 5 do 6 kg. Wywodzi się z tradycji obrzędowego ciasta weselnego, które wypiekano na Śląsku już od X stulecia.

Wniosek o wpisanie wypieku do rejestru złożono w maju ubiegłego roku. Środowa decyzja Komisji Europejskiej zastrzega obie nazwy produktu, czyli zarówno kołocz jak i kołacz śląski. Oprócz kołocza, status produktu zastrzeżonego uzyskały w środę niemieckie kiełbasy "Göttinger Stracke" i "Göttinger Feldkieker", włoska szynka "Prosciutto Amatriciano" i grecka jagnięcina "Arnaki Elassonas".

Prawo unijne przewiduje możliwość zastrzeżenia nazwy produktu ze  względu na miejsce i sposób jego produkcji i transformacji (AOP), ze  względu na pochodzenie geograficzne produktów, które się na niego składają (IGP) oraz ze względu na tradycyjny sposób jego produkowania (STG). Jak podkreśla KE, wpisanie produktów do unijnego rejestru nazw chronionych sprzyja różnorodności rolnictwa, pozwala na wyeliminowanie podróbek oraz ułatwia komercjalizację produktów.

zew, PAP