Indeks cen przetworów mlecznych FAO w grudniu osiągnął poziom 201,7 punktów i w stosunku do poprzedniego listopadowego notowania prawie się nie zmienił (wzrost o 0,35 proc.). Nieznacznie wzrosły ceny wszystkich przetworów mlecznych objętych indeksem, poza masłem, gdzie odnotowano 1 proc. zniżkę.
W ciągu całego ubiegłego roku, przetwory mleczne były średnio o 10 proc. droższe niż w roku 2010, szczególnie podrożało odtłuszczone mleko w proszku i kazeina. Mniejszy wzrost cen nastąpił w przypadku masła i pełnotłustego mleka w proszku oraz serów.
Indeks cen żywności FAO to średnia miesięczna indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, mleka w proszku, serów oraz kazeiny.
ja, PAP