Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski oświadczył, że unijne przepisy w zakresie chowu kur nieśnych spowodowały zmniejszenie ich pogłowia w Polsce o mniej więcej 20 proc. Jest ich ok. 30 milionów sztuk. Według Jażdżewskiego, to efekt zwiększenia powierzchni klatek. Hodowcy wybili część ptaków. Prawdopodobnie pogłowie kur zostanie odbudowane.
- Nie ma badań, czy nowe klatki poprawiają zdrowie kur. Takie dane mogą pojawić się za dwa-trzy lata - powiedział Jażdżewski. Dodał, że wtedy będzie można także zobaczyć, jak poprawa warunków chowu kur wpłynęła na jakość jaj.
Główny Lekarz Weterynarii nie potrafił wyjaśnić, dlaczego jaja tak bardzo podrożały.Możliwe, spekulował, że producenci wykorzystują moment mniejszej podaży jaj i rekompensują sobie koszty wymiany klatek. Jażdżewski powiedział, że Komisja Europejska w raporcie z 2007 r. oszacowała, że z powodu zmiany warunków chowu kur jaja podrożeją o 10 proc. Ceny wzrosły o 50-60 proc.
"Ostatnie podwyżki cen jaj w całości wynikają z realizacji Dyrektywy 1999/74/WE o dobrostanie kur niosek - jej wdrażanie wymusiło milionowe inwestycje na właścicielach ferm drobiu, a także drastycznie zmniejszyło produkcję jaj konsumpcyjnych" - oświadczyła Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
zew, PAP