Zdaniem Kowalskiego, na wzrost cen składają się co najmniej dwie przyczyny. Pierwsza jest taka, że w 2011 roku przed świętami wielkanocnymi ceny żywności spadły i tegoroczne ceny odnoszone są do niskiej podstawy. Drugą przyczyną jest naturalny wzrost cen, gdyż rosną koszty produkcji i spożycie.
Jak zaznaczył Kowalski, wzrosły ceny produktów, które powszechnie zużywane są w tym okresie - przede wszystkim jajek, które w ubiegłym roku były wyjątkowo tanie ze względu na dużą podaż.
W tym roku ceny jajek gwałtownie wzrosły z powodu konieczności dostosowania się do przepisów unijnych - wymiany klatek dla kur na większe. Część hodowców zrezygnowała więc z produkcji, co spowodowało mniejszą podaż jaj. Ne wzrost cen miała wpływ także mroźna zima i konieczność ogrzewania kurników.
Podrożało też mięso na skutek wysokich kosztów produkcji, a zwłaszcza pasz. Spadło pogłowie trzody i zmniejszyła się podaż wieprzowiny. Jeżeli chodzi o drób, o wzroście cen zadecydowały również koszty pasz, jak również wysoki eksport.
Dodatkowo wysokie ceny zboża przełożyły się na ceny mąki, która jest droższa niż w 2011 r. Natomiast za warzywa zapłacimy tyle samo lub nieco mniej.
Kowalski ocenił, że w tym roku żywność nie powinna podrożeć więcej niż o 6 proc. W 2011 roku podrożała o ok. 4 proc.is, PAP