13 grudnia 2016 dowiesz się, co jesz

13 grudnia 2016 dowiesz się, co jesz

Dodano:   /  Zmieniono: 
Od grudnia 2016 informowanie o wartości odżywczej produktów będzie obowiązkowe (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Po 13 grudnia 2016 r. producenci żywności będą musieli informować o wartości odżywczej produktów spożywczych - wynika z odpowiedzi resortu rolnictwa na interpelację poselską.

O to, czy resort rolnictwa planuje zobowiązać producentów żywności do znakowania środków spożywczych wartością odżywczą GDA (Guideline Daily Amounts, czyli zalecane spożycie dzienne - red.), pytał w  interpelacji Krzysztof Brejza (PO). Poseł chciał wiedzieć też, czy  zgodne z przepisami jest stosowanie na etykietach oświadczeń o tym, że  dany produkt może zmniejszyć ryzyko choroby.

Wiceminister rolnictwa Andrzej Butra napisał w odpowiedzi, że zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z października 2011 r. podmioty działające na rynku spożywczym będą miały obowiązek podawania informacji o wartości odżywczej. - Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej będzie obejmowała następujące elementy: wartość energetyczną oraz ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli -  wyjaśnił resort rolnictwa.

GDA jest dobrowolnym systemem znakowania

Ministerstwo zwróciło uwagę, że zgodnie z przepisami przejściowymi środki spożywcze wprowadzane do obrotu lub etykietowane przed 13 grudnia 2016 r. nie muszą zawierać informacji o wartości odżywczej. Do tego czasu środki spożywcze mogą być znakowane na zasadzie dobrowolności. MRiRW podkreśliło jednocześnie, że system GDA jest jednym z  dobrowolnych systemów znakowania wartością odżywczą stosowanym dotychczas przez przedsiębiorców, wprowadzanym w Polsce z inicjatywy Polskiej Federacji Producentów Żywności – Związku Pracodawców.

Butra wskazał także, że zgodnie z polskimi przepisami oznakowanie środka spożywczego nie może przypisywać mu właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływać się do takich właściwości. Wyjątek od tej zasady stanowi możliwość upowszechniania użytecznych informacji i zaleceń dotyczących tzw. środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, kierowanych wyłącznie do lekarzy, farmaceutów i specjalistów od żywienia.

"Leczenie" zabronione

W odpowiedzi zaznaczono, że ustawa o bezpieczeństwie żywności i  żywienia dopuszcza znakowanie naturalnych wód mineralnych informacjami: "pobudzające trawienie", "może polepszyć funkcje wątrobowo-żółciowe" lub  podobnymi oznaczeniami. Wody takie muszą jednak spełniać szczególne wymagania określone w rozporządzeniu ministra zdrowia. - Niedopuszczalne jest zatem zamieszczanie w jakiejkolwiek formie prezentacji środka spożywczego informacji typu "obniża ryzyko choroby", "zapobiega", "chroni przed", "leczy" - wyjaśnił resort rolnictwa.

Dodano, że jedynymi dozwolonymi do stosowania w przekazach komercyjnych komunikatami odnoszącymi się do zdrowia są tzw. oświadczenia zdrowotne, w tym oświadczenia dotyczące zmniejszania ryzyka choroby. "Stosowanie oświadczeń zdrowotnych o zmniejszaniu ryzyka choroby jest możliwe po wcześniejszym uzyskaniu zezwolenia Komisji Europejskiej i  wpisaniu do rejestru dozwolonych oświadczeń zdrowotnych, prowadzonego przez Komisję" - napisano.

Resort poinformował, że obecnie jedynymi dozwolonymi oświadczeniami o  zmniejszaniu ryzyka choroby są oświadczenia odnoszące się do związku pomiędzy spożyciem steroli/stanoli roślinnych lub owsianego beta-glukanu a obniżeniem poziomu cholesterolu oraz spożyciem bezcukrowej gumy do żucia a obniżeniem demineralizacji zębów i/lub neutralizacją kwasów w płytce nazębnej będących przyczyną powstawania próchnicy.

is, PAP