Polskie kury podbijają świat

Polskie kury podbijają świat

Dodano:   /  Zmieniono: 
Polskie fermy rosną w siłę (fot. sxc.hu) Źródło:FreeImages.com
Polska branża drobiarska jest europejskim potentatem eksportowym. Mimo braku potężnych inwestorów, sprzedaż za granicę sięga 3,7 mld zł – donosi "Puls Biznesu".

W ciągu dekady Polska podwoiła produkcję drobiu, ale przede wszystkim została eksportowym potentatem – jest w pierwszej trójce wśród krajów UE. Polacy eksportują 500 tys. ton rocznie, czyli ok. jedną trzecią produkcji. W 2005 r. było to 40 tys. ton.

Według branży, zagranicznych klientów przyciągają wysoka jakość produktów i rozsądna cena, a także dość niskie koszty produkcji żywca.

Jak analizuje prezes Indykpolu Piotr Kulikowski, brak potężnych inwestorów – być może czekających z wejściem na wart miliardy złotych rynek na konsolidację branży – może stanowić przewagę konkurencyjną, bo polskie firmy są elastyczne.

zew, PAP, "Puls Biznesu"