Portugalia zarabia coraz więcej na... zielonych winach

Portugalia zarabia coraz więcej na... zielonych winach

Dodano:   /  Zmieniono: 
Zielone wino jest - wbrew nazwie - białe (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Zielone wina z Portugalii są coraz popularniejsze. Eksport tych trunków wzrósł o prawie 7 proc., czyli osiągnął wartość 22 mln euro w pierwszej połowie tego roku.

Władze Komisji Producentów Wina z Regionu Zielonych Win (CVRVV) oczekują, że do końca 2012 r. Portugalia wyeksportuje zielone wino o rekordowej wartości - 44 mln euro. Najlepszy wynik w historii eksportu zielonego wina zanotowano w 2011 r. - zagraniczna sprzedaż tego trunku sięgnęła wówczas 36 mln euro.

- Bieżący rok zapowiada się rekordowo. Od ponad 600 producentów tego typowo portugalskiego trunku docierają do nas sygnały, że zapotrzebowanie stale rośnie. Oczekujemy, że w drugim półroczu 2012 r. uda się utrzymać eksport co najmniej na takim samym poziomie jak w okresie styczeń-czerwiec - poinformował Manuel Pinheiro z CVRVV.

Do głównych importerów zielonego wina należą: Francja, Stany Zjednoczone, Brazylia, Kanada i Wielka Brytania. - Mamy nadzieję, że z biegiem czasu uda nam się przekonać do tego trunku również konsumentów z krajów Europy Środkowo-Wschodniej, a szczególnie Polaków. Zarówno w 2011 r., jak i w roku bieżącym zorganizowaliśmy specjalne spotkania dla polskich dystrybutorów win zachęcając ich do włączenia tych napojów do swojej oferty - podkreślił Pinheiro.

Zielone wino, tzw. vinho verde, produkowane jest wyłącznie w północnej Portugalii, głównie w regionie Minho. Wbrew swojej nazwie jest winem białym wyrabianym z nie w pełni dojrzałych winogron (jego czerwone i różowe wersje należą do rzadkości). Cechą charakterystyczną wszystkich odmian zielonego wina jest ich lekkość, delikatna kwaskowatość i musująca forma. W Polsce zielone wino dostępne jest w niektórych sieciach handlowych.

PAP, arb