Klopsiki wróciły do IKEI. Te z koniną trafią do biogazowni?

Klopsiki wróciły do IKEI. Te z koniną trafią do biogazowni?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Klopsiki wróciły do IKEI. Te z koniną trafią do biogazowni? (fot.sxc.hu)
Edward Mochr, który kieruje pionem spożywczym sklepów IKEA poinformował, że firma zmieniła producenta klopsików po aferze z wykryciem mięsa końskiego w daniu z wołowiny.
Jak wyjaśnił Mochr, nowy dostawca używa tylko wołowiny z Niemiec, Szwecji i Irlandii.

25 lutego wycofano ze sklepów IKEA w 24 krajach klopsiki. Po niemal dwóch miesiącach wróciły do oferty.

Zmiana producenta klopsików nie zamyka problemów IKEI. Wciąż nie wiadomo co zrobić z daniami, które leżą w magazynach szwedzkiej firmy. Rzeczniczka IKEI, Ylva Magnusson przyznała, że prowadzone są z władzami szwedzkimi rozmowy na ten temat. Koncern jest gotów tanio je sprzedać lub nawet przekazać jako produkt spożywczy. Wycofane klopsiki bowiem nie zagrażają zdrowiu konsumentów. Problem z nimi sprowadza się do faktu, że ich skład z powodu niewielkiej domieszki koniny nie zgadza się z opisem na opakowaniu. A to z kolei jest wbrew przepisom prawa.

Najprawdopodobniej jednak klopsiki trafią jako naturalny odpad do szwedzkich biogazowni, gdzie powstanie z nich biogaz potrzebny do wytwarzania ciepła oraz prądu elektrycznego.

Polskie Radio, ml