Hiszpańska El Celler de Can Roca to restauracja, która znalazła się na pierwszym miejscu w zestawieniu Pellegrino World's 50 Best Restaurant, czyli w rankingu najlepszych restauracji świata przygotowywanym przez 900 ekspertów z branży restauracyjnej. O wynikach rankingu pisze "Gazeta Wyborcza".
Drugie miejsce w zestawieniu wygrał zwycięzca trzech ostatnich rankingów, znajdująca się w Kopenhadze restauracja Noma.
Zwycięzca tegorocznego zestawienia serwuje dania kuchni hiszpańskiej. W menu można znaleźć m.in. karmelizowane oliwki faszerowane pastą z anchois podane na miniaturowym oliwnym drzewku oraz opalane pochodnią kuleczki z mięsa kalmarów czy gazpacho z czarnych oliwek, oliwek smażonych i lodów oliwnych, z galaretką z fenkułu.
arb, "Gazeta Wyborcza"
Zwycięzca tegorocznego zestawienia serwuje dania kuchni hiszpańskiej. W menu można znaleźć m.in. karmelizowane oliwki faszerowane pastą z anchois podane na miniaturowym oliwnym drzewku oraz opalane pochodnią kuleczki z mięsa kalmarów czy gazpacho z czarnych oliwek, oliwek smażonych i lodów oliwnych, z galaretką z fenkułu.
arb, "Gazeta Wyborcza"