Chorwacja, Słowenia i Austria spierają się o... kiełbasę

Chorwacja, Słowenia i Austria spierają się o... kiełbasę

Dodano:   /  Zmieniono: 
Kranjską klobasę produkuje się zarówno w Austrii, jak i na Słowenii oraz w Chorwacji (fot. By Kobako (photo taken by Kobako) [CC-BY-SA-2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons)
Słowenia chce, by UE nadała status produktu regionalnego lokalnej kiełbasie (tzw. Kranjska klobasa), która jest produkowana w Słowenii od XIX wieku (w tamtym czasie Słowenia była częścią Austro-Węgier). Przeciwko takiemu rozwiązaniu protestowała Austria, a ostatnio protest zgłosiła też aspirująca do UE Chorwacja.
Gdyby UE zdecydowała się nadać produkowanej w Słowenii kiełbasie status produktu regionalnego, wówczas tylko produkty z tego kraju mogłyby nosić nazwę Kranjska klobasa. Tymczasem kiełbasa ta jest obecnie produkowana również w Austrii i na Chorwacji. Ten ostatni kraj podkreśla, że roczna produkcja Kranjskiej klobasy w Chorwacji jest warta 13 milionów dolarów.

arb, BBC.com