Ceny czerwonego kawioru wzrosły o 70 proc.
Czerwony kawior produkowany jest przede wszystkim na Kamczatce oraz na wyspie Sachalin lezącą na północ od Japonii. Kawior z Sachalin podrożał od połowy czerwca o 70 proc. do 2,5 tys. rubli (250 zł) za kilo - informuje Kommersant.
Herman Zwierow szef sekcji rybnej w Rosyjskim Związku Przemysłowców i Przedsiębiorców wyjaśnia w rozmowie z gazetą, że podwyżki to efekt niskich połowów ryb łososiowatych oraz rosnącego problemu kłusownictwa. Obecnie łowi się o 40 proc. mniej ryb niż rok temu.
Herman Zwierow szef sekcji rybnej w Rosyjskim Związku Przemysłowców i Przedsiębiorców wyjaśnia w rozmowie z gazetą, że podwyżki to efekt niskich połowów ryb łososiowatych oraz rosnącego problemu kłusownictwa. Obecnie łowi się o 40 proc. mniej ryb niż rok temu.