Co roku podczas każdych świąt Polacy marnują ogromne ilości jedzenia. Aż 39 proc. z nas zadeklarowało, że wyrzucają jedzenie po świętach, długich weekendach, a coraz częściej nawet na co dzień – informuje portalspożywczy.pl.
Z badań przeprowadzonych przed Federację Baków Żywności wynika, że aż 39 proc. Polaków przyznało się do marnowania jedzenia. Zdaniem koordynatorki zbiórek żywności Anny Głogowskiej z Radomskiego Banku Żywności jest to coraz częstsze zjawisko.
Żywność najczęściej marnujemy podczas robienia nieprzemyślanych zakupów. Najbardziej widoczne jest to w okresie świątecznym. Polacy lubią świętować i mieć syto zastawiony stół, dlatego kupują ogromne ilości jedzenia, których nie są w stanie potem spożytkować.
dż, portalspożywczy.pl
Żywność najczęściej marnujemy podczas robienia nieprzemyślanych zakupów. Najbardziej widoczne jest to w okresie świątecznym. Polacy lubią świętować i mieć syto zastawiony stół, dlatego kupują ogromne ilości jedzenia, których nie są w stanie potem spożytkować.
dż, portalspożywczy.pl