Mleko w proszku sposobem na trudne czasy?

Mleko w proszku sposobem na trudne czasy?

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu) Źródło:FreeImages.com
Jak donosi "Puls Biznesu”, mimo spadającego popytu i mniejszego zainteresowania serami na Wschodzie, polscy mleczarze znaleźli sposób na przetrwanie trudnych czasów. Zajęli się produkcją mleka w proszku.
-Konflikt za naszą wschodnią granicą sprawia, że sprzedajemy tam coraz mniej. W naszym przypadku o 10 proc. mniej niż rok temu oraz o 20 proc. mniej, niż zakładaliśmy w tym roku. Szukamy intensywnie nowych rynków zbytu - powiedział Edward Bajko, prezes Spomleku. Jego zdaniem, spadek sprzedaży w skali całego kraju jest jeszcze wyższy. Przypomina, że wcześniej z rosyjskiego rynku zostały wyeliminowane niektóre zakłady czołowych producentów, jak Hochland czy Mlekovita.

Mleczarze poszukali rozwiązania. Jak podał Główny Urząd Statystyczny, pierwsze trzy miesiące 2014 r. przyniosły prawie dwukrotny wzrost produkcji "mleka, i śmietany w postaci stałej". Wytworzono 52,3 tys. ton tzw. proszków, czyli o 93,9 proc. więcej niż w tym samym okresie 2013 r.

Puls Biznesu