Unia Europejska planuje znieść daty przydatności do spożycia z części produktów spożywczych. Celem jest zmniejszenie marnotrawstwa jedzenia.
"Najlepiej spożyć do" może zniknąć z opakowań kawy, ryżu, makaronów i żółtym serze. Unijni badacze podliczyli, że co roku w UE 15 miliardów kilogramów żywności ląduje w śmietnikach. Główna przyczyna takiego stanu rzeczy to daty ważności, ludzie obawiają się jeść całkiem jeszcze dobre produkty.
Według rządów kilku krajów, w tym Niemiec, Europejczycy sami potrafią ocenić, co się jeszcze da zjeść. Wątpliwości ma natomiast rząd brytyjski, który wzywa Wspólnotę do dokładniejszego zbadania sprawy.
RMF FM
Według rządów kilku krajów, w tym Niemiec, Europejczycy sami potrafią ocenić, co się jeszcze da zjeść. Wątpliwości ma natomiast rząd brytyjski, który wzywa Wspólnotę do dokładniejszego zbadania sprawy.
RMF FM