Jakość przetworów mlecznych i mięsnych spada

Jakość przetworów mlecznych i mięsnych spada

Dodano:   /  Zmieniono: 
Ser fot. Elżbieta Saba
Jak wynika z raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pogorszyła się jakość przetworów mlecznych i mięsnych - podaje RMF FM.
Ilość zakwestionowanych przez inspekcję produktów wzrosła w porównaniu z poprzednim kwartałem. Kontrolerzy mieli uwagi do wyglądu, konsystencji, smaku i zapachu przetworów.

W dużej części skontrolowanych produktów zawyżano zawartość wody. Z kolei zaniżano zawartość tłuszczu  i białka. W niektórych artykułach wykryto obecność karagenu czy azotanów, które nie były zadeklarowane w składzie. Inspekcja zwróciła też uwagę, że zdarzały się przypadku nieuczciwych praktyk producentów. Na przykład produkt, w którym na etykiecie napisano "Papryka z ogródka" w składzie miał jedynie chemiczny preparat  aromatyzujący o smaku papryki. 

RMF FM