Pomysły z departamentu brojlerów

Pomysły z departamentu brojlerów

Dodano:   /  Zmieniono: 
Nie sprzyjają nam absurdalne unijne przepisy. Przy Komisji Europejskiej działają departamenty brojlerów, jajek, indyków. W każdym sztab ludzi i ekspertów. Próbujemy o tym mówić, ale nikt nas nie słucha – mówi Kazimierz Pazgan, szef Konspolu, największego w Polsce producenta przetworów z drobiu.

Szymon Krawiec: Dostał pan kiedyś coś od państwa? Jakąś dotację, grunt pod inwestycję, zwolnienie podatkowe?

Kazimierz Pazgan: Nie, nigdy.

A zagraniczni inwestorzy dostają.

Wiem. I jak możemy mówić w Polsce o wolnym handlu, kiedy ten handel jest nieuczciwy. Jak możemy mówić o wolnej konkurencji, kiedy jej nie ma. Jak mogę na równych prawach konkurować z firmą, która kilka kilometrów ode mnie działa w specjalnej strefie ekonomicznej? Nie płaci podatków, dostaje grunty, hale, ma preferencyjne warunki do prowadzenia biznesu. Niestety, ale poszczególne rządy dbają w szczególności o inwestorów zagranicznych, nie wspomagając polskich firm rodzinnych.

Może macie się całkiem dobrze i nie potrzebujecie wsparcia.

Pozostało 88% tekstu

Ten i więcej artykułów możecie Państwo przeczytać już teraz.

Dzięki WPROST PREMIUM zyskuje się dostęp do: wydań tygodnika „Wprost”, wywiadów, rankingów, magazynu weekendowego, archiwum, podsumowań dnia oraz podcastów i programów.

Wypróbuj lub wybierz prezenty

Masz subskrypcję? Zaloguj się

NOWE ARTYKUŁY WPROST PREMIUM

Więcej możesz przeczytać w 46/2014 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.