Na świecie zabraknie czekolady? Jemy jej za dużo

Na świecie zabraknie czekolady? Jemy jej za dużo

Dodano:   /  Zmieniono: 
Na świecie zabraknie czekolady? Jemy jej za dużo, fot. sxc.hu Źródło:FreeImages.com
Na świecie brakuje czekolady i co grosza zmierzamy w kierunku trwałego jej deficytu. Wpływ na to ma coraz większy popyt ze strony krajów rozwijających się, a także rosnąca popularność gorzkiej czekolady zawierającej o wiele więcej kakao.
Ceny kakao wzrosły w ciągu roku o jedną czwartą do kwoty 2000 funtów za tonę. W 2020 roku popyt ma przewyższyć podaż o milion ton.

Do deficytu czekolady przyczyniają się też coraz słabsze zbiory z plantacji kakao ze względu na susze. Problemem jest także wirus Ebola.

Dodatkowo coraz większy głód na czekoladę odczuwają takie kraje rozwijające się jak Chiny. Rosnące zainteresowanie czekoladą pokazują wyniki sprzedaży szwajcarskiego potentanta firmy Barry Callebaut, która  sprzedała w Azji o 9,3 proc. więcej czekolady niż przed rokiem. Z kolei w obu Amerykach sprzedaż wzrosła o 5,3 proc.

tvn24.pl