Przyznaj się, lubisz je! Są smaczne i można przyrządzać je na setki sposobów, a jednak... traktujesz je po macoszemu, żeby nie powiedzieć: mordujesz. Wrzucasz do garnka, zalewasz wodą i długo gotujesz. Tak długo, aż będą się rozpadać. Błąd!
Ziemniaki gotowane w tradycyjny sposób pozbawione są wartości odżywczej. Nie dość, że długie gotowanie w wodzie wypłukuje z tej niepozornej bulwy potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP, błonnik oraz skrobię, to dodatkowo do gotowania dosypujemy za dużo soli, która nie służy naszemu zdrowiu. Jak w takim razie gotować ziemniaki, aby zatrzymać w nich to wszystko, co najlepsze?
Więcej możesz przeczytać w 41/2015 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.