Zgubny tłuszczyk

Dodano:   /  Zmieniono: 
Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem w naszej diecie, ale jest również nośnikiem smaku. Nie możemy się bez niego obejść, często jednak nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele znajduje się go w produktach, z których przygotowujemy potrawy.

Od 20 do 30 proc. zapotrzebowania kalorycznego powinno być zaspokajane tłuszczami. Przy diecie wynoszącej 2000 kalorii dziennie ilość spożywanych tłuszczów nie powinna przekraczać 70 g. Dlatego też, aby mieć nad nimi kontrolę, powinniśmy ograniczyć dodawanie ich wtedy, gdy są zbędne. Duża ilość oleju podczas smażenia mięsa jest niepotrzebna, zwykle wystarcza to, co jest w nim naturalnie zawarte. Pamiętajmy też, że tłuszcz tłuszczowi nierówny. Te pochodzące z właściwych źródeł sprawią, że będziemy zdrowsi. Dobry jakościowo tłuszcz to ten zawarty np. w tłustych rybach, oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i słonecznikowym.

Więcej możesz przeczytać w 42/2015 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.