Piwne nawadnianie

Piwne nawadnianie

Dodano:   /  Zmieniono: 4
Małe browary rzemieślnicze i większe regionalne przemeblowują polski rynek piwa. Trwa wyścig o to, kto najlepiej sprosta coraz bardziej wymagającym gustom Polaków.

W polskim piwowarstwie trwa prawdziwa rewolucja. W ostatnich latach najpierw rosły w siłę browary regionalne, które rzuciły rękawicę dużym koncernom. Teraz mikrobrowary rzemieślnicze starają się podkopać pozycję regionalnych. Powszechne przez lata tanie eurolagery powoli są wypierane. – Kończy się era piw ze średniej półki, rynek jest już w pełni nasycony – uważa Tomasz Wiśniewski, partner w KPMG. Regionalne i rzemieślnicze piwa zmieniają oczekiwania Polaków wobec złotego trunku. Walka się zaostrzyła, bo koncerny zareagowały na nową tendencję i wypuszczająserie mające odświeżać ich portfolio. Trend jest dzisiaj jasny: każdy chce być regionalny, wyjątkowy i legitymować się tradycyjnymi metodami wytwarzania.

REKORD I ZMIANY

Więcej możesz przeczytać w 43/2015 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

 4

Czytaj także