Dietetycy zalecają spożywanie mięsa ryb kilka razy w tygodniu. Głównie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Niestety w rybach, zwłaszcza tłustych, dużych, czyli starych i hodowlanych, mogą się kumulować szkodliwe substancje ze środowiska, w którym ryby żyją. To metale ciężkie – rtęć, ołów, kadm, dioksyny oraz środki weterynaryjne. Powinniśmy uważać głownie na takie gatunki jak ryba maślana i panga. Ryba maślana zawiera nietrawione przez człowieka woski. W związku z tym u niektórych osób mogą powodować zatrucia pokarmowe, objawiające się biegunką, nudnościami, zawrotami głowy oraz wysypką.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.