Facebook wprowadza zmiany. Mają pomóc chronić naszą prywatnosć

Facebook wprowadza zmiany. Mają pomóc chronić naszą prywatnosć

Laptop, zdjęcie ilustracyjne
Laptop, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Fotolia / Rostislav Sedlacek
W odpowiedzi na skandal związany z wyciekiem danych osobowych użytkowników Facebooka, popularny portal społecznościowy zapowiedział wprowadzenie zmian w ustawieniach. Internauci mogą teraz m.in. ukryć przed znajomymi posty, które w przeszłości publikowali na swoim profilu.

Jak informuje „The Independent”, Facebook zapowiada wprowadzenie w ciągu kilku najbliższych tygodni nowych narzędzi umożliwiających ochronę prywatności użytkowników portalu.

Skandal z wyciekiem danych

Ma to związek z aferą dotyczącą Cambridge Analytica. Przypomnijmy, koncern zdobył nielegalnie dane około 50 milionów amerykańskich użytkowników Facebooka. Cambridge Analytica we współpracy z portalem wykorzystywał testy oraz quizy, które miały posłużyć do zgromadzenia danych, w celu stworzenia profili psychologicznych wyborców, podczas elekcji prezydenta USA w 2016 roku.

Teraz Facebook przypomina o istniejących opcjach chroniących w pewien sposób naszą prywatność oraz o narzędziach, które mają być wprowadzone w najbliższym czasie. Internauci będą mogli dowiedzieć się, w jaki sposób gromadzone są ich dane. Nowe narzędzia dadzą również możliwość usunięcia nagromadzonych informacji lub zatrzymania dalszego ich gromadzenia.

Usunięcie konta

Nowe opcje pozwolą także usunąć w całości nasze facebookowe konto. Przypomnijmy, jak dotąd portal nie dawał takiej możliwości, a internauci, którzy nie chcieli korzystać już z usług portalu Marka Zuckerberga, mogli jedynie zawiesić swój profil.

Informatycy z Facebooka przypominają także sposoby, w jakie już dzisiaj można zwiększyć naszą prywatność na portalu społecznościowym. O tych możliwościach przypominamy w stworzonej przez nas prezentacji.

Ograniczenie odbiorców starych postów
Nowa opcja w ustawieniach prywatności na Facebooku. Teraz możemy ukryć posty publikowane przez nas w przeszłości przed niechcianymi odbiorcami, np. osobami spoza naszego kręgu znajomych.

Linki do profilu
Wyłączając tę opcję sprawimy, że po wpisaniu naszego imienia i nazwiska np. w Google, na liście wyników nie pojawi się odnośnik do naszego konta na Facebooku.

Przyszłe posty
W ten sposób możemy sprawić, że posty publikowane przez nas w przyszłości zostaną wyświetlone wybranym przez nas odbiorcom. Możemy też zastrzec, że materiały mogą być widoczne tylko dla nas.

Wyszukiwanie za pomocą adresu e-mail
Kolejna przydatna opcja. Dzięki niej możemy zastrzec, że za pomocą naszego adresu e-mail mogą nas wyszukać tylko te osoby, które należą do naszego grona znajomych na Facebooku.

Lista znajomych
Za pomocą tego narzędzia możemy sprawić, że nazwiska naszych znajomych na Facebooku zostaną wyświetlone wybranej przez nas grupie odbiorców.

Wysyłanie zaproszeń
Opcja dla tych, którzy nie lubią otrzymywać zaproszeń od nieznanych osób. W ten sposób sprawimy, że możemy trafić do grona znajomych tych osób, które na Facebooku są połączone z naszymi znajomymi.
Czytaj też:
Afera Cambridge Analytica. Zuckerberg wezwany na przesłuchanie

Źródło: The Independent
 1

Czytaj także