Rainbeer to mieszczący się w Amsterdamie browar, który postanowił produkować swoje piwo z deszczówki. Dobra woda to zdaniem piwowarów jeden z najważniejszych składników udanego piwa. Holendrzy postanowili nie wykorzystywać wody źródlanej, o którą w mieście byłoby ciężko. Jeden z głównych składników swojego trunku, pozyskiwać będą... z dachu budynku.
Piwo z deszczówki
Joris Hoebe i Wietse Vissera postanowili, że wpiszą się w coraz bardziej popularny trendy ochrony przyrody i odpowiedzialnego korzystania z zasobów naturalnych. Czerpiąc wodę z deszczu, chcieli zwrócić uwagę na postępujące zmiany klimatyczne. Jako że browar działa przez cały rok, zimą piwo wytwarzane jest z roztopionego śniegu. Obecnie browar wytwarza pięć rodzajów piw: Code Blond, Zoere Stoever, Yung Bok, Koude Snuffel oraz Parapluvius.
Deszczówka zbierana i magazynowana jest dzięki specjalnej konstrukcji, która powstała na dachu browaru. Zebrana w ten sposób woda trafia do kadzi stojących wewnątrz budynku i staje się podstawą do produkcji pięciu rodzajów piwa.