Salmonella w sezamie. GIS ostrzega

Salmonella w sezamie. GIS ostrzega

Sezam
Sezam Źródło: Pixabay / SEMSEMS
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wykryciu salmonelli w partii produktu „Kresto Sezam” (200g). „Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu” – poinformował.

W produkcie „Kresto Sezam” (200 g) w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek wykryto Salmonella Amsterdam i Salmonella Livingstone – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • produkt – KRESTO SEZAM, 200 g
  • producent – VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice
  • kraj pochodzenia: Indie
  • numer partii – L200551V464
  • najlepiej spożyć przed – 31.08.2021.

„Kresto Sezam”

„Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu”

„Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta/dystrybutora o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała przedsiębiorcę do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym” – czytamy w komunikacie opublikowanym na stronie GIS. W czwartek 18 czerwca firma Vog Polska Sp. z o.o. rozpoczęła wycofywanie kwestionowanej partii sezamu z obrotu handlowego oraz informuje swoich klientów o zaistniałej sytuacji i możliwości dokonywania zwrotu produktu do dostawców. Wycofywanie produktu od odbiorców na terenie Polski nadzorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. GIS wydał także zalecenia dla konsumentów, w których zaznaczył, że „nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu”.

Czytaj też:
Alert RCB. „Możliwe gwałtowne wezbrania rzek i podtopienia”

Źródło: GIS