Bogactwo kolorów, burza smaków, eksplozja aromatów wakacje to czas, by na nowo zachwycić się kuchnią włoską! Odkryć, że to nie tylko pizza, makarony i gnocchi, ale przede wszystkim świeże warzywa, doskonała oliwa, smaczne panini i wyjątkowe wędliny. Sekrety włoskiej kuchni odsłania Paolo Marinucci, włoski szef kuchni Knorr.
Pomidorooooo...we pyszności!
Włosi to szczęściarze! Klimat w Italii sprawia, że mogą oni sięgać po świeże warzywa przez cały rok, kiedy tylko zapragną. Dzięki nim powstają tak aromatyczne sosy, pyszne zupy, kolorowe sałatki, fantazyjne przystawki. Ale w sezonie także w Polsce, na wyciągnięcie ręki są doskonałe w smaku pomidory, dorodne bakłażany, papryka, fasolka, bób, soczewica przypomina Paolo Marinucci, włoski szef kuchni Knorr. Szczególnie zachęca on, by sięgać teraz po pomidory, bo wciąż ich nie doceniamy. A pomidor to doskonały kandydat na króla naszych domowych kuchni!
Co więcej, Paolo Marinucci przypomina, że możemy wykorzystywać różne odmiany pomidorów do sałatek i sosów znakomicie pasuje grappolo, słodkie pachino nada świetny smak warzywnym kompozycjom, a cherry sprawi, że nasze sałatki, makarony, czy szaszłyki będą wyglądać niezwykle atrakcyjnie. I jeszcze san marzano, czyli podłużne pomidory z mięsistym miąższem i twardą skórą, znakomicie sprawdzające się w intensywnie pomidorowych włoskich sosach. A teraz czas na konkretne pomidorowe propozycje włoskiego szefa kuchni Knorr!
Doskonały związek? Oczywiście pomidory i mozzarella, czyli popularna sałatka caprese, której barwy mają odzwierciedlać włoską flagę. Znamy to! Kochamy! To połączenie możemy jednak urozmaicić i przygotować Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami albo dodać do sałatki awokado czy rukolę.
http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-caprese#szukaj/caprese/przepisy
Kiedy myślimy o pomidorach, na myśl przychodzą nam także pyszne włoskie sosy. Przy tej okazji warto poznać podstawowy przepis na prawdziwie włoski sos do pizzy:
Ponadto pomidory posłużą nam do przyrządzenia Pomidorówki z makaronem po włosku pysznej, aromatycznej, z dodatkiem tymianku, natki pietruszki i czosnku. Sprawdzą się także w Szaszłykach z kurczakiem i warzywami, we Włoskiej tarcie z pomidorami i mozzarellą, Tagliatelle z czarnymi oliwkami i pomidorami, Salsie z oliwek i pomidorów na przekąskę oraz dziesiątkach innych potraw! Czas je wypróbować!
http://www.przepisy.pl/przepis/salsa-z-oliwek-i-pomidorow#szukaj/pomidory włoski/przepisy
http://www.przepisy.pl/przepis/pomidorowka-z-makaronem-po-wlosku#szukaj/zupa pomidorowa/przepisy
Kolejnych inspiracji dostarczy Paolo Marinucci z Włoch na blogu szefów kuchni Knorr:
http://www.przepisy.pl/blog/wspaniale-pomidory/
Oliwa zawsze pyszna!
Oliwa to prawdziwe bogactwo Italii! Włosi potrafią delektować się kromką świeżego chleba zamoczoną w oliwie. Warto byśmy także docenili jej smak. Zachęca do tego włoski szef kuchni Knorr i przypomina, by zwracać uwagę, jaką oliwę wybieramy. Jeśli chcemy jej użyć do skropienia dania, powinniśmy sięgnąć po oliwę najwyższej jakości znaną jako extra vergine, czyli z pierwszego tłoczenia. Charakteryzuje się najlepszym smakiem i aromatem. Dzięki niej Bakłażan w oliwie czy Sałatka z młodych ziół z fenelem i oliwą będą smakowały wyśmienicie.
http://www.przepisy.pl/przepis/baklazan-w-oliwie#szukaj/oliwa/przepisy
Oliwę oznaczoną jako vergine i oliwę z oliwek możemy natomiast używać do gotowania i smażenia.
Znaczenie ma także miejsce pochodzenia oliwy tłumaczy włoski szef kuchni Knorr Paolo Marinucci. Ta pochodząca z południa Włoch i Sycylii, dzięki suchemu i gorącemu klimatowi, ma bardziej zdecydowany smak, pełniejszy aromat, ciemniejszy kolor. Z powodzeniem można ją użyć podczas gotowania gulaszu lub zupy fasolowej. Natomiast oliwa powstająca na północy Włoch jest delikatniejsza pasuje do potraw o subtelniejszym smaku, np. ryb.
Na przekąskę panini!
Te włoskie kanapki sprawdzą się na plaży czy nad jeziorem. Klasyczne z pomidorem i oliwą, ale także z sałatą, serami, wędliną tylko od nas zależy, co do nich dodamy. Paolo Marinucci, włoski szef kuchni Knorr, poleca do panini także paprykę grillowaną lub upieczoną w piecu ze szczyptą soli i oliwą. Taka papryka jest wspaniała, delikatna i słodka zachwala kucharz. I podrzuca przepis, jak można przyrządzić tradycyjne Włoskie panini z szynką i serem:
http://www.przepisy.pl/przepis/wloskie-panini-z-szynka-i-serem#szukaj/panini/przepisy
Mistrzowskie wędliny
Niewątpliwie warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną włoską specjalność kiełbasy i szynki, których smak jest naprawdę wyjątkowy. Któż nie słyszał o prosciutto, czyli o sezonowanej szynce, najsłynniejszej z okolic Parmy? Plastry szynki doskonale smakują w towarzystwie jedynie białego pieczywa. Włosi uwielbiają prosciutto w połączeniu z paluszkami grissini z ciasta drożdżowego:
http://www.przepisy.pl/przepis/grissini-z-szynka-parmenska#szukaj/szynka parmeńska/przepisy
Prosciutto też świetnie komponuje się ze świeżymi figami, melonem czy serem mozzarella. W tym ostatnim zestawieniu z mozzarellą występuje w crostini czyli zapiekanej kromce pszennego chleba. Sprawdzi się także jako dodatek do pizzy, makaronów czy sałatek:
http://www.przepisy.pl/przepis/pizza-di-prostituito-con-ficchi#szukaj/prosciutto/przepisy
Także włoskie salami, zwłaszcza pikantne, cenione jest za doskonały smak. Ponadto mortadela, pancetta, czyli tradycyjny włoski boczek, schab Włosi mają się czym pochwalić!
Przepisy i inspiracje na potrawy kuchni włoskiej znajdziecie:
- na stronie www.przepisy.pl
- na kulinarnym blogu szefów kuchni Knorr http://www.przepisy.pl/blog/
- na profilu na portalu Facebook www.facebook.com/przepisypl
- na kanale Przepisy.pl na You Tube www.youtube.com/user/codzisnaobiad
- pobierając przepisy na telefon po zeskanowaniu kodu QR.