Amatorzy egzotycznych potraw, wybierając Egipt, wakacje spędzą w fascynującej atmosferze, okraszonej aromatami egipskiej kuchni. Tutejsze kulinaria, inspirowanie potrawami kuchni greckiej, arabskiej i tureckiej, stanowią nie lada atrakcję dla europejskiego podniebienia, przyzwyczajonego do ostro doprawionych dań.
Tymczasem kuchnia kraju faraonów używa najczęściej takich ziół i przypraw jak kminek, sezam, kurkuma, koper, mięta i goździki. Najostrzejszym dodatkiem jest czosnek. Planując wyjazd do kraju takiego jak Egipt, wakacje warto rozpocząć od zapoznania się z miejscową kuchnią i kulinarną tradycją.
Trzeba pamiętać, że w Egipcie nie uświadczymy dań mięsnych z wieprzowiną. To kraj muzułmański, w którym jada się wołowinę, baraninę lub drób. Miłośnicy niecodziennych kulinariów będą jednak usatysfakcjonowani, bo tutejsze hotele i restauracje kuszą kolorową i pachnącą kuchnią. Grzechem byłoby nie spróbować.
Oto 10 egipskich potraw i przysmaków, których koniecznie trzeba skosztować:
1. Miejscowy chleb i tahina
Na każdym egipskim stole znajdziecie tradycyjny chleb. Rodowici mieszkańcy rwą go na małe kawałki i wypełniają właściwą potrawą. Do wyrobu chleba Egipcjanie używają doprawianego sokiem z limonki i czosnkiem sosu sezamowego, nazywanego tahina. Specjalną odmianą tahiny jest babaganuk z mielonego bakłażana z dodatkiem natki pietruszki (i oczywiście czosnku).
2. Zupa z juty lub fasoli
Zachwycająca zielona zupa, której głównym składnikiem jest roślina nazywana moloheja, inaczej: juta, przypominająca szpinak. Na obiad można też spróbować ads, czyli gęstej zupy fasolowej.
3. Taameja
Mieszkańcy Egiptu polecają turystom taameję. To rodzaj mielonych kotletów, sporządzonych jednak nie z mięsa, a z fasoli i przypraw. Zamiast fasoli czasami używa się ciecierzycy.
4. Falafel
To potrawa spopularyzowana również poza granicami Egiptu, znana w wielu odmianach i smakach. Tutaj można zjeść falafel w najbardziej tradycyjnym wydaniu:, jako smażone z sezamem kulki z bobu.
5. Tradycyjny kebab i kofta
Odpoczywając pod piramidami warto spróbować, jak smakuje prawdziwy kebab i kofta. To dania przygotowane z pieczonych na grillu lub na rożnie mięs. Kofta to przyprawiona miętą smakowita mielona baranina. Kebab natomiast przygotowywany jest z jagnięciny.
6. Mahszi
Przypominają nasze gołąbki: to połączenie ryżu, mięsa wołowego, pietruszki i ziół zawiniętych w liście winogron. Mahszi podaje się w cukinii (mahszi kusa) lub bakłażanie (mahszi bitengen). Smakuje wyłącznie na gorąco!
7. Firekh i hamam
Egipski drób, czyli kurczak (firekh) lub gołąb (hamam). Kurczaka najczęściej przysmaża się na ruszcie, a gołębia albo nadziewa ryżem, albo podaje w formie gulaszu z cebulą, mieloną pszenicą, ryżem i pomidorami.
8. Musaga
Chociaż kuchnia egipska zasadniczo opiera się na mięsach i ma opinię ciężkiej, to w restauracjach znajdziecie także dania typowo wegetariańskie. Warto skosztować musagi - to niezwykle aromatyczna zapiekana w piekarniku mieszanka bakłażana, czosnku i pomidorów w oleju i przyprawach.
9. Fiteer
To egipska pizza na miękkim cieście. Aromatyczny fast food w wersji lokalnej.
10. Coś dla ochłody
W Egipcie popularny jest sok z limonki (asir lajmun) lub z trzciny cukrowej (asir asab). Gdy praży słońce, okazują się niezastąpione.
Smacznego!