Ich zapach zwiastuje lato, a wygląd sprawia, że trudno oderwać od nich wzrok. Dorodne, lśniące od kropel porannej rosy, o głęboko czerwonej barwie nareszcie są! Truskawki! Saute z cukrem, okraszone jogurtem, w postaci owocowego koktajlu uwielbiamy je podane w tak prosty sposób. Ale to nie wszystko truskawki możemy uczynić składnikami wyjątkowych sałatek. Co ważne niekoniecznie owocowych, co udowadniają szefowie kuchni Knorr, proponując przepisy na pyszne letnie kompozycje.
Może będziemy zaskoczeni, ale truskawki wcale nie smakują najlepiej w połączeniu z innymi owocami, ale szczególnego charakteru nabierają w kompozycjach z innymi składnikami serami, różnymi rodzajami sałat, mięsem czy szynką. Wówczas owoce nadają ton całej sałatce, odgrywają role pierwszoplanowe. Dowód? Oto czas na
Serowo-truskawkowe inspiracje
Truskawki znakomicie komponują się z różnymi gatunkami sera. W połączeniu z mozzarellą, nadadzą sałatce wyraźny, trudny do zapomnienia smak. Dowodzi tego Letnia sałatka z truskawkami i serem mozzarella znakomita jako przekąska w gorący słoneczny dzień. Dodatek świeżych listków bazylii sprawi, że cała kompozycja zyska orzeźwiający akcent. Ponadto sos przygotowany z sosem sałatkowym włoskim Knorr wprowadzi do niej zioła charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej. A zrobienie sałatki? Zajmuje zaledwie kilkanaście minut.
Jeśli natomiast lubujemy się w nieco bardziej wyrazistych w smaku serach, szef kuchni Knorr proponuje przygotować Sałatkę z truskawkami, serem oraz cykorią i orzechami, w której owoce połączymy z serem camembert. Garstka włoskich orzechów, cykoria, Sos sałatkowy francuski Knorr i na talerzu ląduje niezwykle smakowity kąsek. Lekko, aromatycznie, smacznie!
A dla fanów zarówno truskawek, jak i serów pleśniowych Truskawkowa sałatka z serem pleśniowym. Połączenie godne prawdziwych smakoszy, bo w kompozycji znajdziemy ponadto roszponkę, sałatę masłową, a nawet pomarańczę. Harmonia smaków, którą zachwycimy naszych gości w letni ciepły wieczór.
Szalone duety
Czy wszyscy już próbowali? Nie? To czas najwyższy połączyć w jednej kompozycji truskawki i mięso. Duet znakomity! Udowodni to Sałatka z truskawkami i grillowanym kurczakiem. To jej czas, bo teraz grillowane mięso przygotowujemy często i chętnie. Warto zamarynować w ulubionych przyprawach, a następnie przyrządzić na rodzinnym grillu dodatkową pierś z kurczaka, by z jej pomocą przyrządzić tą wyjątkową kompozycję. Wyjątkową, bo łączącą w sobie kilka intensywnych smaków. Aromat grillowanego mięsa miesza się tu bowiem z wyrazistym smakiem sera pleśniowego typu blue oraz co najważniejsze ze słodyczą truskawek. W harmonijną całość składniki połączy Sos sałatkowy grecki Knorr. Oto fuzja smaków, którą nasi goście będą długo pamiętać.
Kolejną propozycją szefowie kuchni Knorr udowadniają, że truskawki stworzą bardzo udaną parę także z suszoną szynką. Jej słonawy smak znakomicie przełamują truskawki ze swoim słodko-cierpkim posmakiem. Aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką to prawdziwy rarytas, więc jeśli tylko udało nam się donieść do domu w kobiałce choćby kilka truskawek, musimy ją przygotować. Z bagietką lub grissini stworzy przepyszną letnią kolację.
Warto dodać, że do sałatek z udziałem truskawek pasują różne gatunki sałat. Możemy wykorzystać najpopularniejszą sałatę masłową, ale bardzo dobrze sprawdzą się też rukola czy roszponka. Dobrym pomysłem jest też łączenie różnych sałat w jednej kompozycji. Wpływa to na jej atrakcyjność różne kolory i faktury składników przyciągają wzrok gości i zaostrzają ich apetyty.
Truskawki na medal, czyli jak się z nimi obchodzić
Wiemy, że nie zawsze truskawki smakują tak pysznie, jak sobie wyobrażamy. Dlatego warto posłuchać kilku rad szefa kuchni Knorr, by w sałatce pięknie się prezentowały i smakowały naprawdę wyśmienicie:
- Najlepsze są owoce małe i średnie o intensywnym czerwonym kolorze.
- Warto powąchać truskawki przed ich zakupem szypułka powinna pachnieć słodko.
- Truskawki są owocami delikatnymi, dlatego najlepiej zjeść je lub użyć ich do sałatki w dniu zakupu. Nie kupuj ich na zapas zawsze lepiej robić to na bieżąco. Jeśli natomiast część z nich musisz przechować, nie wkładaj ich do lodówki mogą nasiąknać zapachem innych produktów i stracić smak.
- Nie myj truskawek wcześniej, ale dopiero tuż przed ich użyciem dodaniem do sałatki.
Smacznego!
dostarczył infoWire.pl