Kawa dobra na wszystko. Wieczór Etiopii w Starbucks(R)!

Kawa dobra na wszystko. Wieczór Etiopii w Starbucks(R)!

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. infoWire.pl Źródło: InfoWire.pl

Kawiarnia Starbucks(R) przy ulicy Nowy Świat 62 w Warszawie zaprasza na wyjątkowy wieczór poświęcony ojczyźnie kawy - Etiopii. Już 15 lipca o godzinie 18:00 przy filiżance afrykańskiej kawy Starbucks(R) Kati Kati Blend będzie można posłuchać wolontariuszy z Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej i Fundacji dla Somalii. Wśród zaproszonych gości są też: Kinga Turkowska, która przeprowadzała badania nad kuchnią etiopską, oraz Anna Olej-Kobus - fotografka, podróżniczka oraz założycielka portalu internetowego www.etiopia.pl.

 

Etiopia to kolebka kawy. Legendy głoszą, że właśnie tam po raz pierwszy, około 800 roku, pasterz o imieniu Kaldi odkrył ziarna kawowca. Bariści Starbucks(R) razem z zaproszonymi gośćmi postanowili przenieść się w podróż do tego niezwykłego miejsca oraz przybliżyć jego kulturę. Po degustacji orzeźwiającej i bogatej w cytrusowe nuty kawy ziarnistej Starbucks(R) Kati Kati Blend wolontariusze z Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej oraz Fundacji dla Somalii opowiedzą o uprawie i unikalnym rytuale picia kawy w Etiopii, warunkach życia w tym państwie oraz swoich doświadczeniach zdobytych podczas licznych misji. Prelegentką będzie też Kinga Turkowska, współpracująca z Fundacją Usłyszeć Afrykę i Centrum Inicjatyw Międzykulturowych. Odkryje ona tajemnice pikantnej i aromatycznej kuchni etiopskiej, która nie jest u nas jeszcze dobrze znana. Swoje historie z Etiopii przedstawi także Anna Olej-Kobus, nazywana nieformalną abasadorką Etiopii w Polsce. Od lat prezentując swoje zdjęcia i reportaże dba o to, by Etiopia kojarzyła się Polakom nie tylko z biedą, suszą i głodem, ale z niezwykle ciekawym i pięknym zakątkiem na ziemi o interesujących oraz nigdzie niespotykanych tradycjach.

Etiopczycy powiadają: ,,jeśli masz zmartwienie - napij się kawy, jeśli się cieszysz - napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony - napij się kawy". Kawa, w lokalnym języku amharskim ,,bunna", to nieodłączny element etiopskiej kultury. Niektórzy sugerują nawet, że nazwa tego czarnego napoju pochodzi od leżącego w Etiopii miasta Kaffa. Dziś w tym afrykańskim kraju produkuje się około 2 milionów worków kawy rocznie. Uprawia się tam wyłącznie Coffea arabica, czyli ziarna wysokiej jakości i o szlachetnym smaku. Kawowce rosną na wysokości od 1200 do 2100 m n.p.m.[1] Właśnie te najlepsze ziarna pozyskuje Starbucks(R) tworząc swoje mieszanki kaw ziarnistych.

Wieczór poświęcony Etiopii to kolejna inicjatywa baristów Starbucks(R) szerząca wiedzę o kawie. W kawiarniach sieci cyklicznie odbywają się seminaria kawowe, czyli specjalne prezentacje dla gości, podczas których można nie tylko delektować się smakami różnych kaw ziarnistych Starbucks(R), ale również posłuchać ciekawostek na temat kawy. Amatorów nowych kawowych smaków zapraszamy w każdy wtorek o godzinie 13:00 do warszawskich kawiarni Starbucks(R) na unikalne coffee tastingi.

[1] Leszek Rum, Ilustrowany leksykon kawy, Poznań 2008, s. 89-90.


dostarczył infoWire.pl
Źródło: Starbucks

infoWire.pl