W przeszłości kasza często gościła na polskich stołach. Kojarzona głównie z rzeczywistością PRL-u, w miarę upływu czasu, została wyłączona z posiłków Polaków. Na szczęście dostaje teraz drugie życie. Według badań GUS przeciętne miesięczne spożycie kaszy w Polsce rośnie. W 2013 roku wynosiło 0,14 kg na osobę![1] Kaszę serwują już nie tylko bary mleczne, ale także modne restauracje. O zaletach płynących ze spożywania kasz opowiada Agnieszka Piskała, z programu edukacyjnego ,,Żyj smacznie i zdrowo".
O kaszy słów kilka...
Kasza to jadalne ziarna i nasiona zbóż lub gryki, zatem posiada ich wszystkie wartości odżywcze i walory zdrowotne. Im mniej jest przetworzona - tym ma ich więcej. Ta niepozorna potrawa jest bogatym źródłem skrobi, białka oraz witamin z grupy B. Ponadto zawiera znaczącą ilość składników mineralnych takich jak: magnez, wapń, żelazo czy fosfor, które korzystnie wpływają na stan naszego organizmu. Z kolei duża zawartość błonnika powinna zainteresować osoby odchudzające się. Dania bogate w błonnik usprawniają metabolizm oraz dają dłuższe uczucie sytości, co pozwala ograniczyć podjadanie między posiłkami.
Która kasza jest najzdrowsza?
Niewątpliwie można za taką uznać słynną kaszę gryczaną. - Jest bardzo dobrym źródłem białka, ponieważ zawiera go nawet 16% - to bardzo dużo jak na kaszę. Ponadto ma dużo składników mineralnych, na przykład magnezu, żelaza, potasu, krzemu czy cynku. Jest również bogata w rutynę, aminokwasy białkowe i kwas foliowy. Rutyna pomaga nam walczyć z infekcjami. Aminokwasy białkowe powodują, że nasza skóra ma prawidłową strukturę, włosy ładnie błyszczą, a paznokcie są trwałe. Kwas foliowy polecany jest kobietom w ciąży, ponieważ zapobiega wadom rozwojowym u maluchów. Co więcej, kasza gryczana w odróżnieniu od innych kasz nie zakwasza naszego organizmu. - tłumaczy Agnieszka Piskała. Sprawdzi się ona w diecie bezglutenowej, podobnie jak kasza jaglana oraz podczas odchudzania - zawartość kaloryczna ugotowanej kaszy gryczanej to tylko 63 kcal/100 g, a tłuszczu 0,5 g/100 g.
Jak przygotować?
Pamiętajmy, że najzdrowsze będą kasze grube, niepodane procesowi rozdrobnienia i nieprażone. Przez palenie zawartość przeciwutleniaczy maleje aż czterokrotnie! Podczas zakupów sięgajmy po kaszę sypką - unikajmy paczkowanej. Jeżeli ugotujemy ją w odpowiedni sposób zachowa ona wszystkie wartości odżywcze. W przypadku kaszy gryczanej - na 250 g kaszy dać 0,5 litra wody, a w pozostałych na 250 g kaszy wlać 0,75 litra wody. Dodajmy odrobinę oleju rzepakowego i gotujmy przez 15-20 minut.
Jak przechowywać?
Każda z kasz powinna być przechowywana w suchym i przewiewnym miejscu. By zachować wszystkie jej walory, zarówno zdrowotne jak i smakowe, przesypmy ją do szczelnego szklanego słoika lub co jeszcze korzystniejsze - do płóciennego woreczka. Optymalny czas przechowywania kaszy to 4 miesiące. Z kolei, kasza już ugotowana i gotowa do spożycia, nie powinna stać w naszej lodówce dłużej niż dwa dni.
[1] http://www.portalspozywczy.pl/zboza/wiadomosci/spozycie-kasz-nieznacznie-wzroslo-czy-to-juz-trwaly-trend,105081.html
dostarczył infoWire.pl