Takie specjały zjesz tylko w Polsce

Takie specjały zjesz tylko w Polsce

Dodano:   /  Zmieniono: 

Oscypek, bryndza czy rogale świętomarcińskie - to unikalne produkty, które dla Polaków są powodem do dumy. Niestety, te prawdziwe, certyfikowane, można kupić tylko w niektórych regionach. Czy warto docierać do odpowiednich przepisów i kultywować staropolskie tradycje w swojej kuchni?

,,W dzisiejszych czasach tajne receptury nie istnieją. W dobie internetu można dotrzeć do większości przepisów" - mówi serwisowi infoWire.pl Przemysław Jagiełło z Karczmy ,,Smaczna Chata". Wymaga to jednak czasu. Trzeba go także poświęcić na znalezienie właściwych produktów.

Składniki muszą być naturalne, ekologiczne, takie jak zwykle u naszych babć. Gra jest warta świeczki: smak przygotowanych potraw jest nieporównywalnie lepszy niż - wszechobecnych dziś - gotowych dań z proszku.

O tradycyjnych przepisach przypominamy sobie najczęściej w okresie świątecznym. Dobrze jednak wracać do nich też na co dzień. Jeżeli nie będą popularyzowane, przepadną, a wtedy mnóstwo znakomitych potraw polskich popadnie w zapomnienie.



dostarczył infoWire.pl