Pod Krakowem powstanie fabryka kimchi

Pod Krakowem powstanie fabryka kimchi

Kimchi
Kimchi Źródło: Shutterstock
Południowokoreański koncern spożywczy Daesang Corp planuje budowę fabryki kimchi w Krakowie. Koncern nawiązał współpracę z polską firmą Charsznickie Pola Natury.

Południowokoreański koncern spożywczy Daesang Corp. ogłosił utworzenie spółki joint venture z polską firmą Charsznickie Pola Natury. Ma ona dystrybuować kimchi do dużych sieci handlowych w Europie.

O tym, że największy na świecie producent tradycyjnego koreańskiego przysmaku (produkowany jest zwykle z fermentowanej kapusty, soli i ostrej papryki) szykuje ekspansję w Europie, w czym pomoże mu lokalny partner, czyli Charsznickie Pola Natury, jako pierwszy informował „Puls Biznesu”.

Partnerzy stworzą joint venture (JV), w którym 76 proc. udziałów będzie miał Daesang, zaś pozostałe 24 proc. polskie przedsiębiorstwo.

Fabryka pod Krakowem

Daesang planuje też budowę w Polsce jedenastej poza Azją i trzeciej pod względem wielkości fabryki, która od 2030 roku ma produkować 3 tys. ton kimchi rocznie. Szacuje się, że wartość inwestycji ma wynieść ok. 10,6 mln dolarów (50 mln zł). Fabryka ma być zlokalizowana pod Krakowem (zakład ma mieć ponad 6,6 tys. metrów kwadratowych).

Koncern wyeksportował w ubiegłym roku kimchi o łącznej wartości 67 mln dolarów, o 131 proc. więcej niż w 2016 roku. Eksport do Europy rósł od 2017 roku średnio o 20 proc. rocznie.

Charsznickie pola kapuściane zajmują powierzchnię ponad 2,5 tys. hektarów. Firma uprawia około 10 proc. całej polskiej kapusty. Produkowana przez Charsznickie Pola Natury żywność ekologiczna jest wolna od pestycydów, nawozów syntetycznych i azotanów.

Czytaj też:
Dwie elektrownie jądrowe. Sasin komentuje umowę z Koreą
Czytaj też:
Elektrownia jądrowa. PGE i ZE PAK podpisały umowę z Koreańczykami

Źródło: Puls Biznesu, wiadomoscihandlowe.pl, PAP